Građanska Vojvodina: Nadležni organi da reaguju na pretnje Novosađanki Bojani Vatić

Autonomija
Autor 10.9.2020. u 14:47

Građanska Vojvodina: Nadležni organi da reaguju na pretnje Novosađanki Bojani Vatić

“Društvo koje se odrekne vladavine prava na kraju biva prepušteno vladavini rulje”

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina najoštrije je osudila medijski linč i salvu napada i pretnji kojima je poslednjih nekoliko meseci izložena Novosađanka Bojana Vatić zbog njenih političkih stavova o dešavanjima u Crnoj Gori, te pozvala nadležne organe da hitno reaguju po prijavama koje je zbog tih pretnji podnela.

„Podsećamo policiju i tužalaštvo da je njihov posao da se staraju o bezbednosti svih građana, odnosno da reaguju ukoliko je bezbednost građana ugrožena, te da snose ogromnu odgovornost jer nečinjenjem zapravo podstiču mržnju i potencijalno nasilje“, isitiče se u saopštenju Građanske Vojvodine.

Koalicija napominje da Bojana Vatić od februara dobija ozbiljne pretnje zbog svojih političkih stavova, pre svega na društvenim mrežama, zbog čega je podnela i prijavu policiji, te da je ovih dana postala i meta nacionalističkih režimskih medija koji ne trpe drugačije mišljenje.

„U glasilu Novosti od 08. septembra u tekstu pod naslovom ’ČEDINA BORKINJA PROTIV LITIJA I VELIKE SRBIJE: Ko je Novosađanka koja iz Vojvodine podržava Mila Đukanovića’ na najprizemniji način iznose se osude na račun Bojane Vatić, jer se njeni stavovi ne uklapaju u matrice velikosrpske politike. U tekstu se navodi čak i odakle potiču njeni roditelji“, ukazuje se u saopštenju.

Građanska Vojvodina upozorava da aktuelni “lov na veštice i nametanje političkog jednoumlja preko režimskih medija“ predstavljaju poražavajuću opomenu za društvo u Srbiji „koje je dozvolilo da na javnoj i političkoj sceni ponovo dominiraju isti oni koji su tako svesrdno devedesetih godina kreirali ratnohuškačku atmosferu koja se okončala krvavim ratovima na prostoru bivše Jugoslavije“.

„Upozoravamo nadležne organe da posledice tolerisanja mržnje, pretnji, medijskog linča mogu da budu veoma opasne, jer društvo koje se odrekne slobode govora i vladavine prava, na kraju biva prepušteno vladavini rulje, u kojem više niko neće biti bezbedan“, navodi se u saopštenju.

Građansku Vojvodinu čine: Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Vojvođanski građanski centar, Centar građanskih vrednosti Subotica, Centar za interkulturalnu komunikaciju.

Autonomija

Autonomija
Autor 10.9.2020. u 14:47