Inicijativa „Jer me se tiče“: Zločinci nisu dostojnih nagrada

tačno.net
Autor 30.12.2014. u 13:48

Inicijativa „Jer me se tiče“: Zločinci nisu dostojnih  nagrada

 Inicijativa „Jer me se tiče“ i dolje potpisani/e, osuđujemo i iskazujemo svoju zabrinutost povodom nedavno dodijeljenje nagrade za najbolje sportiste Grada Prijedora, među kojima se nalazi i Velimir Đurić, prvostepeno osuđeni za ratne zločine u Prijedoru, 1992. godine.

Nadalje, smatramo da je krajnje neprimjereno na jednoj takvoj manifestaciji, koja se finansira iz budžeta Grada Prijedora, javnim sredstvima svih stanovnika i stanovnica, odavati bilo kakav vid priznanja, osobi osuđenoj za hladnokrvno ubistvo civila. Taj čin predstavlja glorifikaciju ratnih zločina i zločinaca od strane vrha vlasti Grada Prijedora te najnižu uvredu preživjelim žrtvama zločina.

Podsjećamo, Sud BiH je prvostepeno osudio Velimira Đurića da je skupa sa Zoranom Babićem, a po naređenju Dragomira Soldata, u prijedorskom naselju Čarakovo, 23.jula 1992.godine, ubio trinaest Bošnjaka, nakon čega su spalili i tamošnju džamiju. Velimir Đurić je osuđen na 21 godinu robije za taj zločin i na slobodi čeka pravosnažnu odluku žalbenog vijeća.

Ovom prilikom pozivamo i Sud Bosne i Hercegovine da preispita svoju odluku puštanja optuženih za teške oblike ratnih zločina da se brane sa slobode, te praksu koja dozvoljava da se pritvor optuženima za teške zločine ne odredi čak ni nakon prvostepene presude. Takva praksa je omogućila Velimiru Đuriću da tokom cijelog procesa za ratni zločin trenira i utječe na djecu i mlade ljude u Prijedoru.

Informativni centar Kozarski vjesnik i gradonačelnik Marko Pavić, morali su znati da svojim provokativnom odlukom nanose štetu ugledu Grada Prijedora, te da vrijeđaju civilne žrtve rata. Dodjela ove nagrade osuđenom ratnom zločincu vraća Prijedor na crnu listu opština koje ne samo da negiraju počinjene ratne zločine i prava žrtava, nego i slave ratne zločince optužene za neke od najsvirepijih zločina prošlog rata.

Zahtijevamo od vlasti Prijedora da prestanu s veličanjem ratnih zločina i zločinaca, te da u svoje prioritete uvrste prava i potrebe žrtava, jačanje svijesti o zločinima počinjenim na području grada u minulom ratu, te odavanjem priznanja stradalima. Ako se već novac iz budžeta grada izdvaja – predlažemo da to bude podizanje memorijala ubijenoj djeci Prijedora.

Inicijativa “Jer Me Se Tiče“

Centar za mlade „KVART“,

Udruženje Prijedorčanki „IZVOR“

Optimisti 2004 Kozarac,

INFOTEKA Zenica

OP Revolt,

Sarajevski otvoreni centar

Koalicija Jednakost,

Ženska Mreža BiH

Antifašistička Akcija BiH,

Zašto Ne?

Fondacija CURE,

Civil Rights Defenders

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK)

Hollaback! BiH,

Islam in South East Europe Forum (ISEEF)

One world – Platform for South East Europe (OWPSee),

Feministički antimilitaristički kolektiv,

Tranziciona pravda, odgovornost i sjećanje u BiH( TJAR ),

Inicijativa Mladih za LjudskaPrava (YIHR),

Track Impunity Always (TRIAL) BiH,

Centar za istraživanje religije, politike i društva (CIRPD) Srbija

tačno.net
Autor 30.12.2014. u 13:48