Iz Francuske na Kosovo deportovana romska porodica Dibrani: 15-godišnja Leonarda želi nastaviti školovanje

tačno.net
Autor 22.10.2013. u 11:17

Iz Francuske na Kosovo deportovana romska porodica Dibrani: 15-godišnja Leonarda želi nastaviti školovanje

Predsednik Francuske Francois Hollande je ponudio Leonardi Dibrani da se vrati i nastavi školovanje, što je porodica odbila, jer ponuda nije važila za celu porodicu. Leonarda smatra da kao devojčica od 15 godina ne može da brine sama o sebi

PRIŠTINA (AA) – Otkad su deportovani iz Francuske i vraćeni na Kosovo, kuću romske porodice Dibrani u Mitrovici opsedaju domaći i međunarodni novinari. Petnaestogodišnja Leonarda Dibrani je glavna junakinja priče. Nju je francuska policija privela pred svom decom, dok je bila na školskoj ekskurziji, što je izazvalo burne reakcije francuske i svetske javnosti. Zbog takvog postupka policije u Francuskoj više dana su organizovani protesti, koji su u jednom trenutku i eskalirali, pa je došlo do sukoba demonstranata i policije.

Do porodice Dibrani, nije lako dopreti, ali je romska redakcija Radio Kosova uspela da dobije izjavu Leonarde Dibrani, koja govori samo romski i francuski jezik, prenosi dopisnik Anadolu Agency.

Leonarda objašnjava da je iz Francuske prvo deportovan njen tata, te da su dan kasnije nju uzeli iz škole i odveli kod policijskog komesara, slikali je i ispitivali o porodici.

“Rekli su mi da će tata čekati na aerodromu, što je bila laž. Nisu mi dozvolili ni torbu da uzmem, odveli su me u žandarmeriju i onda zajedno sa mamom i ostalom decom prebacili su nas u Lion, gde sam očekivala da ću se sresti s ocem, ali njega nije bilo. Odatle smo seli u avion za Nemačku i potom za Kosovo, gde smo se našli s ocem. Smestili su nas u centar u Prištini na dva dana i onda su nas doveli ovde i sada čekamo”, kaže Leonarda.

Nakon brojnih reakcija javnosti, predsednik Francuske Francois Hollande je pre nekoliko dana ponudio Leonardi da se vrati i nastavi školovanje, što je porodica Dibrani odbila, jer ponuda nije važila za celu porodicu. Leonarda smatra da kao devojčica od 15 godina ne može da brine sama o sebi, a osim toga i njen brat i sestra imaju potrebu da nastave školovanje u Francuskoj.

“Ja ne mogu da se vratim sama. Da imam 18 ili 19 godina bilo bi moguće, ali ja imam petnaest godina i ne mogu da idem bez roditelja. S druge strane, nisam ja jedina koja ide u školu i moji brat i sestra idu u školu”, kaže Leonarda.

– U Francuskoj čekali dozvolu za boravak –

Leonardini roditelji, otac Reshat i majka Xhemile, ističu da su godinama tražili sigurno mesto za život, te da su se iz Italije preselili u Francusku gde su živeli poslednjih godina. U Francuskoj su čekali da dobiju dozvolu za boravak i bilo im je ostalo još samo mesec dana da to pravo i ostvare.

“U Francusku smo otišli 2009. i tamo smo bili 4 godine i 11 meseci, tako da nam je ostalo još mesec dana. Ja sam dobro znao njihov zakon i oni su mi zato pre nego što su me izbacili rekli da nisam boravio pet godina i da zato moram da se vratim”, kaže Reshat Dibrani.

Porodica Dibrani je trenutno smeštena u jednoj privatnoj kući, a troškove snosi opštinski organ nadležan za povratnike, kaže Fehmi Fejza, koordinator za povratak u opštini Mitrovica.

“Smeštaj mi je odmah po dolasku obezbeđen, kao i hrana za dva meseca. Što se tiče obaveze koju ima Ministartsvo unutrašnjih poslova, tačnije naša kancelarija, sve je odrađeno”, kaže Fejza. On dodaje da će se razmotriti i zahtev za dodelu drva za ogrev porodici Dibrani.

– migrirali s Kosova pre pet godina –

Članovi porodice Dibrani su emigrirali sa Kosova pre pet godina zbog diskriminacije protiv Roma i zatražili su azil u Francuskoj. Njihov zahtev je odbijen i oni su proterani.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske je saopštilo da su oni više puta opomenuti, ali su odbijali da napuste zemlju, pa ih je policija privela i oni su proterani dan kasnije, 9. oktobra.

Članovi porodica Dibrani, ipak, traže da se pronađe stabilno rešenje za njihov slučaj, posebno za njihovo petoro dece.

tačno.net
Autor 22.10.2013. u 11:17

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija