Nasilnici su često najpopularnija djeca u rezredu: Otvoreno pismo Društva psihologa

tačno.net
Autor 5.1.2016. u 15:10

Nasilnici su često najpopularnija djeca u rezredu: Otvoreno pismo Društva psihologa

Povodom tragične sudbine mladog Mahira koji je uslijed vršnjačkog nasilja i nespremnosti društva da ga zaštiti, počinio samoubistvo, oglasilo se Društvo psihologa Federacije Bosne i Hercegovine svojim otvorenim pismom.

Prenosimo ga u cijelosti:

Ne postoje riječi izgovorene ili napisane kojima bi se izrazila sućut Mahirovoj porodici, niti kojima bi se mogla izreći tuga zbog izgubljenog života. Jednog djeteta više nema i za njegovu smrt smo odgovorni svi, kao što smo odgovorni i za patnju koju doživljavaju zlostavljana i ponižavana djeca u našim školama.

Lako  je reći – nismo znali, lako je reći – nismo smjeli ili nismo mogli ništa učiniti. Ovo nas sve zajedno ne lišava lične odgovornosti za nasilje koje trpe djeca u školama.

Već dugi niz godina članovi Društva psihologa FBiH upozoravaju naproblem nasilja u školama kroz istupe u medijima, komentare i prijedloge kako da se krene sa prevencijom najvećeg problema sa kojim se suočavamo. Ali, očigledno da su ti istupi bili neprepoznati kao upozorenja i pozivi na akciju. Naša odgovornost kao Društva psihologa je što nismo bili agilniji oko zagovaranja mjera prevencije vršnjačkog nasilja.

1. Živimo u društvu koje ima izuzetno visok prag tolerancije na agresivnost i nasilje. Situacije koje bi u nekim drugim društvima bile alarm za uzbunu, kod nas se vide kao dječije svađe. Što više, nasilnici često budu potkrijepljeni za svoja ponašanja i postaju najpopularnija djeca u razredu.

2. Živimo u društvu prepunom straha od posljedica ukoliko pokažemo otpor i javno prozovemo nasilnike. Spremni smo zažmiriti na nasilje iz straha za vlastitu egzistenciju i položaj.

3. Ne postoji program senzibilizacije na nasilje kako za djecu, tako i za odrasle kojima bi se preventivno djelovalo u cilju smanjenja nasilničkih ponašanja.

4. Živimo u društvu u kojem je odgoj postao privatna stvar. Mi svi, kao sistem, ponašamo se ignorantski na ovu činjenicu, kao da se posljedice odgoja u porodici ne prelijevaju u javne sfere i socijalne situacije kao što je školska.

Odgoj djece u školi mora postati javna stvar. Moć i nasilje ne smiju više biti vrijednosti u školama i crta se konačno mora povući između životnih stilova i socijalne patologije. Niko nema pravo da zlostavlja druge i svi imaju pravo da nauče što je prihvatljivo, a što neprihvatljivo ponašanje u javnom okruženju.

Stoga vas, izabrane zvaničnike u vladama na svim nivoima Federacije, pozivamo da shvatite da je situacija alarmantna, da djeca pate i da se sve veći broj djece javlja za pomoć stručnjacima za mentalno zdravlje zbog problema vezanih za školu. Također insistiramo da shvatite da jednokratne priče, emisije i jednodnevne radionice ne rješavaju problem. Samo kontinuirani rad školskog psihologa i nastavnika sa djecom, te kreiranje školske klime koja ne tolerira nasilje može donijeti rezultate.

Stoga vas pozivamo da, po hitnom postupku, pronađete sredstva u budžetima, oformite interdisciplinarne timove stručnjaka i započnete s implementacijom projekata Škole s nultom tolerancijom na nasilje na čitavom području pod vašom administrativnom ingerencijom.  Društvo psihologa u Federaciji Bosne i Hercegovine sa svojim podružnicama u čitavoj Federaciji se stavlja na raspolaganje za svaku pomoć, navodi se u otvorenom pismu Društva psihologa FBiH.

Ovakvi programi već postoje, njihovi efekti su dokazani u zemljama regije, na vama je da odlučite da se sa ovim problemom uhvatite u koštac na način koji je utemeljen u nauci i struci.  Roditelji svoju djecu povjeravaju sistemu u uvjerenju da će im dijete biti zdravo i sretno. Roditelji ne zaslužuju da brinu hoće li im dijete uspješno preživjeti školovanje. Ovaj sistem konačno mora djelovati sa jednim ciljem – da nam djeca budu zdrava i sretna. 

Radiosarajevo.ba

tačno.net
Autor 5.1.2016. u 15:10