Odabrano medijsko društvo: Izjave samo za RTRS, ATV i Srnu, ostali nepodobni

tačno.net
Autor/ica 12.9.2023. u 16:44

Odabrano medijsko društvo: Izjave samo za RTRS, ATV i Srnu, ostali nepodobni

foto: Glassrpske.com

Brojne medijske ekipe došle su danas u Administrativni centar Vlade RS u Istočnom Sarajevu gdje je održan sastanak predstavnika iz RS-a u Vijeću ministara BiH i agencijama na nivou BiH, ali nisu mogli svi ući

Klub novinara Banja Luka oštro osuđuje način selekcije medija kakav se danas dogodio nakon sastanka predstavnika iz Republike Srpske u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine i agencijama na nivou BiH u Istočnom Sarajevu i poziva vlasti RS-a i predstavnike RS-a u institucijama BiH da se javno oglase i izvinu svim medijima koji su na ovaj način bili pogođeni, izjavio je Feni predsjednik Kluba Siniša Vukelić.

Brojne medijske ekipe došle su danas u Administrativni centar Vlade RS, ali je ulaz bio omogućen samo ekipama RTRS-a, ATV-a i Srne. Nakon sastanka koji je trajao nešto više od sat vremena ministri Staša Košarac i Srđan Amidžić dali su izjave samo predstavnicima ove tri medijske kuće.

Ovo je vrhunac podjele novinara i medija na podobne i nepodobne, odnosno na one koje se finansiraju iz budžeta RS-a i sredstava iz javnih preduzeća ovog entiteta, a koji nekritički izvještavaju o radu vlasti, i na sve druge kojima i do sada nisu davani intervjui i čija pitanja predsjednik RS, predstavnici izvršne vlasti i brojne druge institucije ignoriraju cijelo vrijeme – kazao je Vukelić.

Siniša Vukelić/foto: Safejournalist

Po njegovim riječima, puštanje samo tri medijske kuće da prate ovaj događaj je neprimjereno demokratskim društvima i predstavlja, između ostalog, i kršenje Ustava RS. Naime, član 26 Ustava RS garantira slobodu štampe RS-u i jasno kaže da je cenzura štampe i drugih vidova javnog obavještavanja zabranjena.

Upravo selektivno davanje informacija samo određenim medijima i diskriminatorki odnos prema medijima je nešto što smo mislili da je davno iza nas. Međutim, očigledno je kako se politička i ekonomska situacija u Republici Srpskoj u zadnje vrijeme sve više komplicira, da se vlasti ne libe da posežu čak i za ovakvim metodama i mehanizmima neprimjerenih demokratskom društvu, zaključio je Vukelić.

oslobodjenje.ba
tačno.net
Autor/ica 12.9.2023. u 16:44