Policajcima koji su u Splitu priveli dvije žene idu kaznene prijave

Boris Pavelić
Autor/ica 1.4.2020. u 15:35

Policajcima koji su u Splitu priveli dvije žene idu kaznene prijave

Fotografije: Slobodna Dalmacija

»Nikakvog okupljanja nije bilo«, izjavila je Karninčić za naš list. Okupili su se, tvrdi, »samo policajci u civilu«. »Jedina buka i galama bila je njihova, a moje prvo i jedino kršenje mjera socijalne distance dogodilo se kad me policajac uhvatio za ruku, povlačio prema sebi i ‘biranim’ riječima uvjeravao da je to za moje dobro«.

Glavni urednik Slobodne Damacije Jadran Kapor najavio je jučer kaznene prijave protiv policajaca koji su u nedjelju u Splitu priveli dvije žene, od kojih je jedna novinarka tih novina Silvana Uzinić.

U nedjelju oko podne, pred ulazom u hotel Park, skupina policajaca u civilu policijskom su »maricom« odvezli dvije žene koje su krenule prošetati, poštujući propisanu distancu. Nijedna ne mora biti u samoizolaciji.

Kad je policajac jednu od njih uhvatio za ruku i počeo vući u »maricu«, prišao je prolaznik i pitao ih na osnovi kojih ovlasti to rade, pa su ga bacili na pod i zavrnuli mu ruku. To su vidjela njegova djeca, i počela vrištati.

Splitska policija potom je u priopćenju ustvrdila da su žene bile s »većim brojem građana koji se okupio na Bačvicama«, da su »odbijale upute i zapovijedi policije«, kao i da su »galamom i druge građane pozivale da se ne pridržavaju uputa policije«.

Okupljanje policajaca

To nije bila istina: portal Slobodne Dalmacije objavio je video na kojemu se vidi da su žene bile same, na odstojanju većem od dva metra, i ne na Bačvicama. Vidi se i kako policajac jednu od njih, Branku Karninčić, hvata za ruku i vuče.

»Nikakvog okupljanja nije bilo«, izjavila je Karninčić za naš list. Okupili su se, tvrdi, »samo policajci u civilu«. »Jedina buka i galama bila je njihova, a moje prvo i jedino kršenje mjera socijalne distance dogodilo se kad me policajac uhvatio za ruku, povlačio prema sebi i ‘biranim’ riječima uvjeravao da je to za moje dobro«. Na snimci se, naime, čuje kako joj policajac govori: »Gospođo, koji je vama k…? Ovo je za vaše dobro.« »Vjerujem da hotel Park ima nadzorne kamere na ulazu, i da će ih policija rado koristiti kao dokazni materijal«, dodaje Karninčić.

Na redovitoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera Civilne zaštite u ponedjeljak, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je nadzor: »Policija ima unutarnje kontrole u slučaju eventualnih suspektnih postupanja policijskih službenika. Sve će se ispitati«.

Propisani razmak

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak neizravno je potvrdio da žene nisu prekršile nijedan propis, jer su šetale same, uz propisani razmak. »Ljudi mogu prošetati ako se drže socijalnog distanciranja, ali bih im savjetovao da ostanu kod kuće i drže se preporuka«, odgovorio je Capak na novinarsko pitanje.

»Način na koji je splitska policija u nedjelju postupala prema svojim građanima ozbiljno uznemiruje i zabrinjava«, napisao je glavni urednik Slobodne Dalmacije u komentaru objavljenom jučer na portalu tih novina. Čini se, dodao je, da su se policajci poslužili »argumentom da je policija uvijek u pravu«.

»Od novinarke i njene prijateljice tražili su da izbrišu snimke iz mobitela nastale na javnom mjestu. To je prekoračenje ovlasti koje bi u EU-u trebalo biti nezamislivo«, napisao je Kapor. Slobodna Dalmacija će, dodao je, »tražiti vještačenje telefona i podnijeti kaznene prijave protiv policajaca, pa neka se i oni brane pred sudom, jer su na koncu i oni samo građani RH«.

Novi list

Boris Pavelić
Autor/ica 1.4.2020. u 15:35