Reakcija BH novinara na zabranu pristupa N1 TV u Palatu RS

tačno.net
Autor/ica 19.1.2017. u 18:00

Reakcija BH novinara na zabranu pristupa N1 TV u Palatu RS

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima javno zahtijevaju od Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, i službenika u njegovom Kabineta da osiguraju nesmetan i dostojanstven rad novinarima, te omoguće svim medijima praćenje aktivnosti predsjednika RS na jednak, pošten i profesionalan način.

Praksa diskriminacije pojedinih medija, zabrana ulaska u Palatu Republike Srpske i višegodišnje uskraćivanje akreditacije novinarima predstavljaju nedozvoljeno ograničavanje slobode izražavanja, kao i kršenje prava na slobodan i nesmetan pristup javnim događajima i informacijama od značaja za javnost.

UO BH novinara smatra primitivnim i nedomokratskim onemogućavanje ekipi N1 TV praćenje jučerašnje press konferencije Milorada Dodika u Banja Luci, uz usmeno obrazloženje kako „nisu akreditovan za ulazak u Palatu RS“.

Također, N1 televizija skinuta je sa mailing liste Kabineta predsjednika RS, pa su uskraćeni za sve pozive, obavještenja i saopćenja u vezi sa radom Milorada Dodika.

Ovakvo ponašanje predsjednika RS i njegovih saradnika eklatantan je primjer političke odmazde i nedopustive diskriminacije medija, čiji su novinari kritički izvještavali o aktivnostima i odlukama predsjednika RS.

Posebno je zabrinjavajuća činjenica da N1 TV nije jedni medij čiji novinari ne mogu pratiti događaje u Palati RS.

Ljiljana Kovačević, dopisnica novinske agencije Beta, još od 2009. ne može pratiti događaje čiji je akter Milorad Dodik, a BN televiziji iz Bijeljine je to pravo uskraćeno krajem 2014. Navedene zabrane i diskriminacija usmjereni su uglavnom prema medijima koji bespoštedno i kritički izvještavaju o radu Milorada Dodika kao javne ličnosti i jednog od glavnih aktera na političkoj sceni BiH.

Zbog toga pravni tim Linije za pomoć novinarima razmatra mogućnosti podzanja tužbe protiv predsjednika RS radi ciljane i dugotrajne diskriminacije odredjenih medija, kao i kršenja prava na slobodu izražavanja i slobodan pristup javnim događajima, saopćeno je.

ba.n1info.com

tačno.net
Autor/ica 19.1.2017. u 18:00