Udruženje BH novinara osudilo prijetnje smrću ekipi FTV-a

tačno.net
Autor 22.10.2014. u 14:41

Udruženje BH novinara osudilo prijetnje smrću ekipi FTV-a

Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju prijetnje smrću Omeru Hasanoviću, novinaru i Emiru Hrnčiću, snimatelju Federalne televizije (FTV), koje je uputio Sedinet Karić iz Tuzle, više puta osuđivan i zatvaran zbog počinjenja različitih krivičnih djela.

Ovaj se kriminalni čin desio 21. oktobra u Tuzli u neposrednoj blizini porodične kuće Sedineta Karića, dok su snimatelj i novinar FTV obavljali svoje redovne novinarske zadatke. Uz prijetnje smrću, Karić je pokušao spriječiti Hasanovića i Hrnčića snimanje novinarskog priloga i pri tom najavio „likvidaciju“ kolega sa FTV.

Istovremeno, BH novinari upućuju javni protest nadležnim policijskim organima u Tuzli, koji su, nakon prijave prijetnji, najavili istragu u vezi sa „prekršajnim djelom“ narušavanja javnog reda i mira, iako se radi o eksplicitnim prijetnjama smrću i to od osobe sa kriminalnim dosijeom koja je nedavno uvjetno puštena iz zatvora na prijevremenu slobodu. Zbog toga najodlučnije zahtjevamo od MUP Tuzalnskog kantona da krajnje ozbiljno istraže cijeli slučaj i provedu potrebne pravne radnje kako bi se ovaj kriminalni čin zakonito procesuirao.

Nekažnjivost napada na novinare, kao i neprofesionalno i površno postupanje nadležnih pravosudnih organa u slučejevima ugrožavanja sigurnosti novinara i kršenja prava na slobodu izražavanja, poprimili su zabrinjavajuće razmjere u BiH. Od 2006. godine do sada, Liniji za pomoć novinarima prijavljeno je 17 eksplicitnih prijetnji smrću i 40 fizičkih napada i oštećenja novinarske i snimateljske opreme. Najveći broj ovih slučajeva nije detaljno istražen od strane nadležnih policijski i pravosudnih organa niti su poduzete zakonske mjere prema počiniocima.

U tom kontekstu, BH novinari i Linija za pomoć novinarima još jednom javno pozivaju i prozivaju policjske strukture, nadležna tužilaštva i sudove u Federaciji BiH i Republici Srpskoj da novinarima i urednicima, medijskim djelatnicim općenito, osiguraju jednak pristup pravdi kao i svim drugim građanima BiH. U protivnom, BH novinari i pravni tim Linije za pomoć novinarima biće prisiljen tražiti pravdu za novinare kod nedležnih međunarodnih organizacija i istitucija.

tačno.net
Autor 22.10.2014. u 14:41

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija