Ustavni sud BiH odlučio: Bošnjačka djeca u Vrbanjcima diskriminirana

Agencije
Autor 17.10.2019. u 14:45

Ustavni sud BiH odlučio: Bošnjačka djeca u Vrbanjcima diskriminirana

Foto: Al Jazeera

Učenici škole ‘Sveti Sava’, zbog čega je podnesena žalba, uče samo srpski jezik, srpsku književnosti i srpsku historiju.

Ustavni sud BiH na sjednici održanoj 19. septembra donio je odluku kojom se usvaja žalba 128 djece bošnjačke nacionalnosti, učenika područne škole u Vrbanjcima, koja pripada OŠ “Sveti Sava“, javlja Dnevni avaz.

Učenici ove škole, zbog čega je podnesena žalba, uče samo srpski jezik, srpsku književnosti i srpsku historiju, zbog čega su se njihovi roditelji i žalili, tražeći godinama da u nastavni program bude unesena nacionalna grupa predmeta, jer su smatrali da su djeca na ovaj način diskriminirana.

Odlukom Ustavnog suda BiH utvrđeno je da im je povrijeđeno pravo iz Člana II/3.e Ustava BiH i Člana 6., stav I, Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Informaciju je za Dnevni avaz potvrdio advokat Haris Kanjiža, ekspert za ustavno pravo, koji je i zastupao roditelje bošnjačke djece.

Roditelji bošnjačke djece iz Vrbanjaca su pokrenuli tužbu protiv škole i nadležnog ministarstva u Vladi bh. entiteta Republika Srpska, a zbog diskriminacije, kako su naveli, koja se provodi nad njihovom djecom u Osnovnoj školi “Sveti Sava”, gdje se ne dozvoljava izučavanje nacionalne grupe predmeta za bošnjačku djecu.

Tri puta je Osnovni sud u Kotor- Varošu donosio presudu i tri puta Okružni sud u Banjoj Luci je odlučivao o žalbi na tu presudu.

Prostor za samo jedan narod

Nakon prve i druge presude Osnovnog suda Kotor- Varoš, u kojoj je utvrđeno da diskriminacija postoji i da je škola obavezna uvesti nacionalnu grupu predmeta, ali da su roditelji navodno zakasnili s tužbom, iako diskriminacija i dalje teče, Okružni sud odlučuje da promijeni postupajućeg sudiju, koji je, kako navode roditelji bošnjačke djece, imao hrabrosti kazati da je utvrđena diskriminacija.

“Međutim, postavlja se drugi sudija koji će tek u trećoj presudi u potpunosti odbiti naše zahtjeve, a Okružni sud u Banja Luci to svojom presudom i potvrditi, kao i sudske troškove koje moramo platiti od oko 8.000 KM”, navode u pisanom reagiranju uz opasku da “kada pomislite da vlast RS-a ne može potonuti dublje, oni vam dokažu da niste u pravu i demantuju vas, a u ovom slučaju riječ je o sudskoj vlasti RS-a“.

Ističu i da nisu iznenađeni ovakvom presudom, jer je ona u potpunosti očekivana i zadovoljenje pravde nisu ni očekivali na ovom nivou, jer su, dodaju, svjesni gdje žive.

Napominju,  također, da je to isti sud koji je presudio da su oni krivi što traže svoja prava i što se bore protiv diskriminacije u obrazovnom sistemu i da su u obavezi platiti 250 KM (125 eura) kazne za to.

“Još jednom je dokazano i utvrđeno da vlast u ovom entitetu ovaj prostor želi samo za jedan narod, a da će sve učiniti da drugima boravak na ovim prostorima učini nemogućim”, smatraju.

Pitaju i da li postoji neka presuda, koju je neki sud u RS-u donio, a da je bila protiv RS-a, a u korist bilo koje oštećene osobe, pa makar ona bila i srpske nacionalnosti.

Aljazeera Balkans

Agencije
Autor 17.10.2019. u 14:45