Uzbekistanski novinar koji je lažno optužen pušten na slobodu nakon 19 godina zatvora

tačno.net
Autor 6.3.2018. u 09:44

Uzbekistanski novinar koji je lažno optužen pušten na slobodu nakon 19 godina zatvora

foto: IWPR

Uzbekistanski novinar Jusuf Ruzimudarov je nakon 19 godina provedenih u zatvoru pušten na slobodu. Istovremeno, suđenje drugoj dvojici novinara za “lažne i politički motivisane” optužbe trebalo bi početi, a pretpostavlja se da bi oni mogli biti osuđeni na 20 godina zatvora.

Novinar Jusuf Ruzimudarov bio je mučen i podvrgnut lažnim suđenjima zbog lažnih političkih optužbi. Bio je reporter opozicionog lista Erk, što znači Sloboda, kada je 1999. godine zatvoren zbog optužbi da radi protiv države.

Osuđen je zajedno sa svojim urednikom Muhamedom Bekjanovim po optužnici za objavljivanje i distribuciju zabranjenih novina, što je tumačeno kao pokušaj rušenja vlade, kako piše Radio Slobodna Evropa.

Iz Odbora za zaštitu novinara (CPJ) navode da je riječ o novinaru koji je proveo najviše vremena u zatvoru.

“Danas možemo odahnuti jer je u Uzbekistanu konačno oslobođen Jusuf Ruzimuradov, novinar koji je najduže boravio u zatvoru, ali smo uznemireni zbog teške nepravde koja mu je oduzela 19 godina života”, rekla je Nina Ognianova iz Odbora za zaštitu novinara.

Istraživač Steve Swerdlow rekao je kako je Ruzimuradov novinar s najdužim stažom u zatvoru.

“Najveći zločin ovog 64-godišnjaka bio je rad za nezavisne medije Erk i Freedom”, napisao je Steve Swerdlow za Human Rights Watch.

Ta organizacija je dokumentovala kako su 1999. godine Ruzimuradov i njegov urednik Muhamad Bekjanov oteti u Ukrajini, a zatim prokrijumčareni u Uzbekistan gdje su bili kontinuirano mučeni.

“Ovo je jedna od najdramatičnijih priča koje smo ikada dokumentovali”, naglasio je Swerdlow.

Obojica su osuđeni na 15 godina zatvora 1999. godine, a kazne su im kasnije produžene zbog navodnog kršenja pravila zatvora. To je bio poseban oblik psihičkog mučenja kako bi se osoba učinila potpuno bespomoćnom i očajnom da ne može kontrolisati svoju sudbinu.

Urednik Bekjanov je pušten prošle godine. On je jedan od mnogih “političkih” zatvorenika koje je oslobodio predsjednik Šavkat Mirzijojev koji je naslijedio dugogodišnjeg diktatora Islama Karimova 2016. godine.

Više od 20 takvih zatvorenika oslobodio je Mirzijojev, od ukupno 34 slučaja otkrivena 2014. godine.

Međutim, bez obzira na radosnu vijest o puštanju Ruzimuradova na slobodu, ne možemo zaboraviti aktiviste, novinare te druge režimske kritičare koji su još uvijek iza rešetaka.

Swerdlow je poručio kako će nastaviti raditi na oslobađanju svih zarobljenika koji nikada nisu trebali ni dospjeti iza rešetaka te da će osigurati istinsko poštovanje prava svih Uzbeka.

Odbor za zaštitu novinara je ujedno pozvao vlasti u Uzbekistanu da preduzmu daljnje korake kako bi poboljšali medijsku klimu tako što će odbaciti optužnicu koju su podigli protiv dva nezavisna novinara.

Suđenje novinarima Bobomurodu Abdulaevu i Haiotu Nasridinovu trebalo bi početi ove nedjelje u Taškentu, potvrdili su za Odbor za zaštitu novinara (CPJ) članovi porodice Abdulaeva.

Njih se tereti za učešće u zavjeri s ciljem rušenja ustavnog režima, za koje zagovornici prava kažu da su “lažne i politički motivisane”.

Dvanaest međunarodnih organizacija koje se bore za slobodu štampe i zaštitu ljudskih prava, uključujući i CPJ, pozvale su vlasti Uzbekistana da istraže navode o mučenju i maltretiranju dvojice muškaraca.

O slučaju uzbekistanskih novinara koji čekaju suđenje izveštavala je RFE. Tada nam je, reagujući na optužbe, Nasridinov rekao da je jednostavno izrazio svoje mišljenje o pitanjima u društvu, što je garantovano ustavom zemlje.

klix.ba

tačno.net
Autor 6.3.2018. u 09:44