Žene u izbjegličkim kampovima sve češće žrtve seksualnog zlostavljanja

tačno.net
Autor 30.9.2015. u 09:12

Žene u izbjegličkim kampovima sve češće žrtve seksualnog zlostavljanja

Istraživanja njemačkih udruženja za zaštitu ljudskih prava pokazala su kako su mnoge žene tokom boravka u izbjegličkim kampovima bar jednom bile žrtve spolnog uznemiravanja.

Iako muškarci predstavljaju većinu izbjeglica, među njima je veliki broj žena i djece koji se odluče iz svoje zemlje pobjeći sami. Upravo te žene koje u izbjegličke kampove stižu bez muške pratnje postaju žrtve raznih vidova seksualnog uznemiravanja, prenosi Spiegel.

Muškarci, žene i djeca u prepunim kampovima najčešće dijele istu prostoriju, a odvojena kupatila za žene i muškarce su im vrlo rijetko na raspolaganju.

“Postoji mnogo slučajeva silovanja i drugih vrsta spolnog nasilja nad ženama, a zabilježeni su i slučajevi prisilne prostitucije. Žene se najčešće boje noću same otići u toalet. Spavaju u svojoj dnevnoj odjeći, a mnoge se i danju boje kretati krugom kampa”, izjavila je Elif Sahin Kobista iz udruženja Frauencafe.

Prema rezultatima istraživanja, počinioci seksualnog zlostavljanja skoro uvijek su druge izbjeglice.

“Žrtve se najčešće ne usuđuju nasilje prijaviti nadležnima, jer se boje kako bi eventualni pravni postupak mogao ugroziti njihove zahtjeve za azil”, dodala je Sahin Kobista.

Predstavnici njemačkih vlasti izjavili su kako će spolno nasilje u izbjegličkim kampovima ubuduće biti sankcionisano. Naime, u planu je i izgradnja dva posebna skloništa za žene i djecu. Navodno će jedno sklonište, u kojem ima mjesta za 40 žena, biti u upotrebi već od 1. novembra.

klix.ba

tačno.net
Autor 30.9.2015. u 09:12