Zovko omalovažavala novinarku N1

tačno.net
Autor 31.1.2021. u 09:17

Zovko omalovažavala novinarku N1

foto: SlobodnaBosna

Kao neko ko obavlja javnu funkciju dužna je odgovoriti na sva novinarska pitanja, a ne praviti selekciju i uređivati TV emisiju

Upravni odbor Udruženja BH novinari uputio je javni protest zastupnici Republike Hrvatske u Evropskom parlamentu Željani Zovko zbog omalovažavajućeg odnosa prema novinarki u intervjuu za N1 televiziju, emitiranom 28. januara.

Govoreći o aktuelnim političkim prilikama u regionu te ulozi EU u tretiranju migrantske krize u BiH, Zovko se tokom cijelog intervjua ponašala krajnje cinično i uvredljivo prema novinarki N1 Mineli Jašar-Opardija, a na legitimna pitanja odgovarala je protupitanjima i nastojanjem da omalovaži rad novinarke.

– Mislim da ovo pitanje izlazi iz okvira pitanja jednog novinara i konverzacije koju bismo trebali imati. Vi ste još dosta mladi, pa niste stigli proučiti neke stvari u povijesti. Mislim da je pitanje apsolutno neumjesno, nije moje da tumačim ništa – neke su od njenih konstatacija.

Također kazala je da pitanja novinarke apsolutno ne doprinose pomirenju te da njihova konverzacija ne doprinosi nekom produktivnom kraju zbog čega ne vidi na koji način će završiti ovaj razgovor te je kazala da ukoliko ima nekih drugih pitanja, veoma rado će joj odgovoriti.

Udruženje BH novinari smatra nedopustivim da se osoba, koja obavlja tako važnu funkciju kao što je dužnost zastupnice Evropskog parlamenta na takav nipodaštavajući način odnosi prema novinarima i medijima.

Kao javni dužnosnik, Zovko ima odgovornost prema građanima i dužna je odgovoriti na sva novinarska pitanja, bila ona prijatna ili neprijatna, a ne praviti selekciju, uređivati TV emisiju i odgovarati samo na pitanja koja su po njenoj volji.

Zapanjujuće je da Zovko koja, kako je sama kazala, u okviru svoje funkcije „lobira za evropsku BiH“ na takav način reagira u javnom televizijskom nastupu, pokazujući time nedostatak poštovanja prema novinarima, medijima i njihovoj društvenoj ulozi i posredno ugrožavajući medijske slobode, što je u suprotnosti sa evropskim vrijednostima i standardima za koje se ona deklarativno zalaže.

Upravni odbor BH novinara pozvao je zastupnicu Zovko da uputi javno izvinjenje novinarki Mineli Jašar-Opardija i televiziji N1, uz očekivanje da se ovakvi istupi više neće ponoviti.

U međuvremenu, najavili su, Udruženje BH novinari obavijestit će sve relevantne domaće i međunarodne organizacije o tom slučaju, što podrazumijeva i slanje protestnog pisma Grupi Evropskog parlamenta za BiH i specijalnom izvjestitelju Paulu Rangelu.

analiziraj.ba

tačno.net
Autor 31.1.2021. u 09:17

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija