Tužna priča iz Amerike

tačno.net
Autor/ica 2.12.2014. u 10:32

Tužna priča iz Amerike

Uredio: Sem Kazazić

Banda maloljetnika je čekićem izudarala na smrt nedavno oženjenog Zemira Begića u prisustvu njegove supruge nakon što su prvo napali čekićima njegov automobil rano u nedjelju ujutro u naizgled slučajnom napadu.
Zemir Begić je išao kući iz bara u St. Louisu, kada je grupa maloljetnika okružila njegov automobil i počela lupati po njemu.
32 godišnji Zemir je izišao iz auta i počeo vikati na maloljetnike koji su mu onda udarcima u glavu, trbuh i lice nanijeli smortonosne povrede.

Njegova supruga, Arijana Mujkanović je rekla: “Posljednje što je učinio prije nego što je zapravo umro, povukao me i stavio se ispred mene, u osnovi dajući svoj život za mene.” Odvezen je u univerzitetsku bolnicu St Louis, gdje je kasnije umro je od strašnih ozljeda.
Osumnjičeni su opisani kao skupina latino i crnih muškaraca od strane policije, ali šef policije Sam Dotson je  izjavio da napad nije bio rasno ili etnički motiviran.
Dva maloljetnika su sada u pritvoru, a policija kaže da zna identitet trećeg za kojeg sumnjaju da je bio učesnik.

U nedelju veče je bosanska zajednica organizirala protest zbog ovog ubistva. Učesnici su iznijeli sumnju da je Begić, koji je u SAD došao 1996 ipak ubijen zato što je Bosanac.

Begić je doselio u St Louis iz Arizone i tu se oženio prije nekoliko mjeseci.

U St Louisu živi oko 70.000 Bosanaca, što je najveća takva zajednica izvan Bosne i Hercegovine.

tačno.net
Autor/ica 2.12.2014. u 10:32