Gdje je nestalo 40 milijardi maraka donacija

tačno.net
Autor 15.4.2014. u 07:02

Gdje je nestalo 40 milijardi maraka donacija

Podaci o tome gde je završilo 40 milijardi maraka pomoći koja je u BiH stizala tokom rata i kasnije i dalje ostaju velika tajna.

Istraga o utvrđivanju trošenja donatorskih sredstava koju je vodila komisija parlamenta BiH, doživela je pravi fijasko.

Za 18 meseci rada, koliko je postojala komisija parlamenta BiH, nije urađeno ništa u vezi sa ovim problemom i nije otkrivena ni jedna jedina marka pokradenih donacija.

Pare su naprosto isparile, a firme koje su dobijale donacije odavno više i ne postoje na tlu BiH.

Tako će svi problemi u vezi sa nestalim donacijama ostati na leđima novog saziva parlamenta BiH, pod uslovom da se slična komisija ponovo formira i da ima odrešene ruke.

Slavko Jovičić, član komisije parlamenta BiH, koja se bavila istragom u vezi sa stranim donacijama, kaže za  da su opstrukcije bošnjačkih političara i Mustafe Cerića, kao prvog čoveka Islamske zajednice BiH, bile prevelike da bi se bilo šta uradilo.

“Koliko smo god puta tražili podatke, kako od Islamske zajednice, tako i od bošnjačkih političara iz Sarajeva, jer se, ipak, u Sarajevo slilo 98 odsto stranih donacija. Nismo dobili ni jedan jedini podatak. I sad je sve jasno – vile koje su sagrađene od stranog novca, namenjenog sirotinji u izbeglištvu, ostaće u rukama bošnjačke političke elite”, tvrdi Jovičić.

On je dodao da je prikupljen spisak više od 500 pravnih subjekata, političkih stranaka, crkvi i verskih zajednica, nevladinih i humanitarnih organizacija i udruženja građana koji su imali prijem novčanih sredstava, kako u ratu, tako i posle, ali da povratnog odgovora nema.

Prema njegovom mišljenju, nije veliko iznenađenje da nema rezultata istrage kada se uzme u obzir to da u ovaj posao nisu hteli da se uključe ni Sipa, niti Tužilaštvo BiH.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kaže da ova institucija radi na pojedinim slučajevima zloupotrebe donacija pristiglih u BiH, ali da i oni čekaju rezultate rada parlamentarne komisije za neke veće akcije.

Koliko je tačno novca na ime stranih donacija stiglo u BiH i da li je to veća cifra od 40 milijardi, koliko je utvrdila parlamentarna komisija, niko ne zna.

U dva navrata, 2001. i 2007. godine, u BiH su u nevladinom sektoru urađene dve studije. Utvrđeno je da je u različitim oblicima, u periodu od 1992. do 2000. godine, BiH dobila pomoć vrednu između 71 i 81 milijardu dolara.

Ipak, rezultati ovih studija ostali su samo mrtva slova na papiru, jer niko iz parlamenata BiH nije izrazio želju da ih vidi i proveri.

Focus

tačno.net
Autor 15.4.2014. u 07:02