Optuženi u predmetu ‘Respiratori’ izjasnili se da nisu krivi

RSE
Autor 29.1.2021. u 09:59

Optuženi u predmetu ‘Respiratori’ izjasnili se da nisu krivi

Foto: RSE

Četvero optuženih u predmetu “Respiratori” izjasnili su se da nisu krivi na prvom ročištu koje je počelo jutros, 29. januara u Sud Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Riječ je o respiratorima koje je uvezla firma “F.H. Srebrena malina” u vlasništvu Fikreta Hodžića, a za potrebe Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Sud BiH je 18. januara potvrdio optužnicu u predmetu ‘Fadil Novalić i drugi’, protiv Fadila Novalića, premijera Federacije BiH, Fahrudina Solaka, direktora Federalne uprave civilne zaštite, Fikreta Hodžića, vlasnika kompanije “Srebrena malina” pravnog lica “F.H. Srebrena malina” i Jelke Milićević, ministrice finansija FBiH.

Optužnica potvrđena 30. decembra 2020. godine, a podigunuta je 4. decembra, ali je Sud BiH vratio tekst optužnice Tužiteljstvu BiH na doradu.

Optuženima stavlja na teret počinjenje kaznenih djela u vezi s nabavkom 100 komada respiratora iz Kine u vrijednosti od 10.530.000,00 KM (5,38 miliona eura), te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000,00 KM (1,48 miliona eura) za potrebe borbe protiv korona virusa u Federaciji Bosne i Hercegovine u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće.

Tužiteljstvo BiH početkom maja 2020. pokrenulo je istragu o nabavci respiratora iz Kine, da bi krajem maja na saslušanje u Državnu agenciju za istrage i zaštitu BiH (SIPA) bili privedeni glavni osumnjičeni – Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić.

Prva pošiljka od 80 respiratora stigla je 24. aprila, a vještačenjem je Tužiteljstvo utvrdilo da njihovo korištenje nije preporučeno u jedinicama intenzivne njege. Preostalih 20 od ukupno 100 respiratora nabavljenih iz Kine stiglo je na Međunarodni aerodrom u Sarajevu 27. maja.

Tužiteljstvo BiH je više puta tokom istrage navodilo da su bili izloženi političkim pritiscima te da je istraga bila ometana na više načina.

RSE

RSE
Autor 29.1.2021. u 09:59