Umrla najstarija poznata osoba koja je preživjela holokaust

tačno.net
Autor 24.2.2014. u 08:52

Umrla najstarija poznata osoba koja je preživjela holokaust

Alice Herz-Sommer, za koju se vjeruje da je bila najstarija osoba koja je preživjela holokaust, umrla je jučer u 110. godini u Londonu, rekao je jedan član njene porodice.

Ljubav prema sinu i klaviru održala ju je tokom dvogodišnjeg boravka u nacističkom koncentracionom logoru, izjavila je svojevremno.

Pijanistkinja Alice Herz-Sommer, zajedno s mužem i sinom deportirana je 1943. iz Praga u koncentracioni logor u češkom gradu Terezinu, u kojem je zatvorenicima bilo dozvoljeno da imaju koncerte, što je ona redovno činila.

“Ti koncerti, ljudi koji su ih slušali, stari ljudi, tužni i bolesni, dolazili su na koncerte i ova muzika za njih je bila hrana. Muzika je bila naša hrana. Stvaranje muzike održavalo nas je u životu. Kada smo mogli da sviramo, nije bile tako strašno”, svojevremeno je rekla Herz-Sommer.

Procenjuje se da je oko 140.000 Jevreja poslano u Terezin, a da je 33.430 njih ubijeno.

Oko 88.000 premešteno je u Aušvic i druge logore smrti, gde je većina ubijena.

Herz-Sommer i njen sin Stefan bili su među manje od 20.000 onih koji su dočekali slobodu, kada je taj zloglasni logor oslobodila sovjetska Crvena armija u maju 1945.

Njen život bio je inspiracija za dvije knjige – “Rajska bašta u paklu” (2006.) i “Vijek mudrosti: Lekcije iz života Herz-Sommer, najstarije osobe na svijetu koja je preživjela holokaust” (2012.).

Film o njenom životu “The Lady In Number 6” nominiran je ove godine za američku nagradu Oskar, u kategoriji za najbolji kratki dokumentarac, a ceremonija dodjele bit će održana 2. marta u Los Angelesu, prenosi Beta.

klix.ba

tačno.net
Autor 24.2.2014. u 08:52