Biorazgradiva plastika se ne razgrađuje brže od obične

tačno.net
Autor/ica 30.3.2015. u 09:52

Biorazgradiva plastika se ne razgrađuje brže od obične

Prema najnovijim informacijama, plastični proizvodi koji su označeni kao “biorazgradivi” ne razgrađuju se brže od standardne plastike.
Nova studija Susan Selke i Rafaela Aurasa objavljena u časopicsu ACS Environmental Science & Technology pokazuje da se plastika označena kao biorazgradiva uopće ne razgrađuje brže od konvencionalne.Problem plastičnog otpada je globalni problem, a proizvodi poput plastične ambalaže i plastičnih vrećica pune  smetlišta i odlagališta otpada diljem svijeta. Neke zemlje i gradovi donijeli su odluke o zabrani plastičnih vrećica kako bi smanjili njihov utjecaj na okoliš, no plastični proizvodi i dalje vladaju tržištem.

U posljednjih nekoliko godina, proizvodi koji su napravljeni od “biorazgradive plastike” počeli su se pojavljivati na tržištu. No, Selke, Auras i njihovi kolege fokusirali su se na istraživanje upravo ove vrste plastike za koju proizvođači tvrde da biorazgradiva zbog pet različitih spojeva koji bi trebali ubrzati proces raspadanja.

Provedbom studije, unutar koje se simuliralo odlaganje plastike na odlagalište, stvoreni su uvjeti zbog kojih je bilo moguće ispitati i pratiti razgradnju plastike te njenu biorazgradivosti kroz period od tri godine. Plastika je bila prekrivena zemljom i kompostom kako bi se imitirali tipični uvjeti na odlagalištima otpada. No, jednom kada je “bioplastika” otkopana iz takvog simuliranog odlagališta, ustanovljen je kako vrijeme raspadanja uopće nije bilo brže.

Ovaj rezultat poruka je potrošačima da nema bržeg načina za stvaranje održivih plastičnih proizvoda, a jedino učinkovito i održivo rješenje je potpuna eliminacija svih oblika plastike iz svakodnevne upotrebe.

croenergo.eu

tačno.net
Autor/ica 30.3.2015. u 09:52