Najveća i najjeftinija offshore vjetroelektrana graditi će se u Nizozemskoj

tačno.net
Autor/ica 18.7.2016. u 09:43

Najveća i najjeftinija offshore vjetroelektrana graditi će se u Nizozemskoj

Kroz narednih 10 godina Nizozemska će postati zemlja u kojoj će se nalaziti najjeftinija i najveća offshore vjetroelektrana na svijetu.

Prema planovima Vlade, vjetroelektrana instalirane snage 700 MW stajati će 2.62 milijarde eura manje te će imati 22.5% veću proizvodnju električne energije nego što je prvotno projicirano. Sve je to moguće zahvaljujući vrlo transparentnom programu javnog nadmetanja na koji se prijavilo ukupno 38 tvrtki.Vjetroelektrana Borselle graditi će se u blizini obala pokrajine Zeeland. U prvoj fazi projekta vjetropark će biti izgrađen na dvije različite lokacije, a potom će se proširiti na ukupno pet različitih lokacija. Budući da će izgradnja parka na prve dvije lokacije biti dovršena uz zapanjujuće uštede, vrlo je velika vjerojatnost da će i ostale faze vjetroparka biti dovršene ubrzo nakon.Henk Kamp, nizozemski ministar gospodarstva, izjavio je: “Ovo je prvi puta da se gradi projekt offshore vjetroelektrane po tako niskoj cijeni. Nizozemski sustav javnog nadmetanja i ovaj se put pokazao vrlo uspješnim, a smanjenje troškova izgradnje otvoriti će prostor za izgradnju niza drugih projekata zelene energije“.

Dovršena vjetroelektrana u prvoj će fazi opskrbljivati čistom energijom gotovo milijun kućanstava, dok će dovršetkom cjelokupnog projekta vjetropark opskrbljivati energijom čak pet milijuna nizozemskih kućanstava.

Ovaj projekt samo je dio veće nizozemske strategije kojom se želi povećati instalirana snaga offshore vjetroelektrana sa trenutnih 1.000 MW na više od 4.500 MW.

U ovom trenutku najveća svjetska offshore vjetroelektrana je 630 MW London Array, no vjetroelektrana Borssele će sa svojih 700 MW kada bude dovršena preuzeti primat.

tačno.net
Autor/ica 18.7.2016. u 09:43