Hidroelektrana Višegrad: Sutra počinje čišćenje otpada na Drini

SRNA
Autor 4.1.2021. u 16:34

Hidroelektrana Višegrad: Sutra počinje čišćenje otpada na Drini

Foto: Armin Durgut/Pixsell

Radnici preduzeća Hidroelektrane na Drini sutra bi trebali da počnu uklanjanje plutajućeg otpada koji se nalazi na kruni brane Hidroelektrane Višegrad, a koji je tu dospio pucanjem gornje lančanice, čime je ugrožena i proizvodnja električne energije.

Specijalizovani tim Hidroelektrane Višegrad godišnje izvadi od 6.000 do 8.000 metara kubnih plutajućeg otpada iz Drine, među kojim je drvo, plastika i drugi otpad sa deponija u okruženju.

Problem plutajućeg otpada prisutan je više godina i o njemu se raspravljalo na brojnim sastancima i skupovima održavanim u Višegradu.

U Višegradu je prije dvije godine održan trilateralni sastanak resornih ministarstava Republike Srpske, Srbije i Crne Gore, o problemu plutajućeg otpada, ali problem ni do danas nije riješen.

Predsjednik Udruženja za sportski ribolov i ekologiju “Drinska jezera” u Višegradu Aleksandar Kojić kaže da Drina i dalje važi za jednu od najčistijih rijeka, o čemu svjedoči bogat riblji fond i prisustvo pastrmke, koja za stanište bira samo čiste rijeke, te apeluje da plutajući otpad treba riješiti naporom tri zemlje kroz koje protiče Drina.

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a ranije danas rečeno je Srni da će hitno inicirati sastanak sa novim resornim ministrima u vladama Srbije i Crne Gore kako bi se pronašlo rješenje za desetine hiljada metara kubnih plutajućeg otpada koji na krunu brane u Višegradu dolazi pritokama rijeke Drine i prijeti da ugrozi rad preduzeća Hidroelektrana na Drini.

klix.ba

SRNA
Autor 4.1.2021. u 16:34