Protest u Beogradu: Traži se čist vazduh

RSE
Autor/ica 7.9.2021. u 06:55

Protest u Beogradu: Traži se čist vazduh

“Za Srbiju bez smoga” i “Gušite nas” bile su glavne poruka protesta koji je održan u Beogradu.

Aktivisti i deo građana prestonice Srbije okupili su se na platou Trga Slavija, jednom od glavnih kružnih tokova u prestonici, a protest je nastavljen šetnjom do Trga Republike u centru grada.

Organizator protesta je neformalna grupa građana „Eko straža“.

Sličan skup Eko Straža je organizovala i 10. januara, kada su upućeni zahtevi nadležnima da reše problem.

Pošto nisu dobili nikakav odgovor, naveli su organizatori, zakazali su nov protest koji predstavlja nastavak kampanje.

“Za par meseci kreće nova sezona zagađenja, a već sledećeg kupovina čvrtih goriva lošeg kvaliteta (sirovni lignit) koji su jedan od uzročnika zagađenja. U međuvremenu je došlo i do velikog požara na deponiji Vinča, koji je nedeljama emitovao kancerogene supstance koje je vetar nanosio pravo na grad od dva miliona stanovnika“, navodi se u saopštenju Eko Straže.

Organizatori su podsetili da u Srbiji po proceni Evropske agencije za zaštitu životne sredine od zagađenog vazduha godišnje umre 15.000 ljudi.

Kako su objasnili grad Niš na jugu Srbije je prestigao Peking po prosečnoj godišnjoj vrednosti zagađenja.

Čestično zagađenje obuhvata urbanu teritoriju cele Republike Srbije gotovo bez izuzetka, upozorili su iz Eko Straže.

Aktivisti su dodali i da u pojedinim gradovima Srbije deo zagađenja traje 365 dana u godini.

“Problem zagađenja nije problem samo ekološke prirode već i javnog zdravlja i u pitanju je humanitarna katastrofa i tako joj i treba pristupiti, potrebna nam je solidarnost cele nacije“, poručili su organizatori.

Oni su takođe istakli da su njihovi zahtevi isti: poštovanje Ustava koji garantuje čistu životnu sredinu.

Aktivisti takođe traže i objektivno informisanje i hitno rešavanje svih “gorućih” problema: progresivno smanjenje čestičnog zagađenja, uspostavljanje održivog sistema upravljanja otpadom, sprečavanje prodaje neprihvatljivih goriva kao što je sirovi lignit.

Među zahtevima su i sanacija svih upaljenih deponija, paljenje sekundarnih sirovina, energetska tranzicija, sistem sankcionisanja pojedinaca i velikih firmi, uspostavljanje funkcionalnog pravnog mehanizma za kažnjavanje odgovornih.

“Naša dužnost je da potomstvu ostavimo zdravu životnu sredinu. Od toga nema većeg patriotizma”, poručili su u saopštenju.

RSE

RSE
Autor/ica 7.9.2021. u 06:55