7 trendova koji će imati uticaj na planetu u 2015.

tačno.net
Autor 20.1.2015. u 11:44

7 trendova koji će imati uticaj na planetu u 2015.

Evo nekih trendova koje možemo da očekujemo u 2015.godini po sajtu Discovery, a koji će možda imati znatnog uticaja na planetu i život na Zemlji.

Mogući uticaj El Ninja

The National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) kaže da postoji 65% verovatnoće da se 2015. pojavi El Ninjo, topao vodeni pojas u Tihom okeanu. To bi, zauzvrat, moglo da pomeri živu na globalnom termometru još više. Takođe, efekti mogu biti i suše u nekim delovima Azije i jače padavine u Južnoj Americi.

Još topljenja leda

NOAA izveštava da temperature na dalekom severu rastu dvostrukom brzinom u odnosu na ostatak planete i da bi to moglo dovesti do daljeg smanjenja ledenog omotača.To će prouzrokovati ne samo porast nivoa mora već će i ugroziti arktičke životinje.

Zaustavljanje pustinje u Kini

Radnici su zauzeti sađenjem Velikog Zelenog zida, ogromnog šumskog pojasa koji će se prostirati na 4500 kilometara duž Kine, i koji za cilj ima da spreči širenje Gobi i Taklamakan pustinja i da zaustavi jake peščane oluje. Ako drveće preživi kao što je predviđeno, sličan pojas se planira i za Afriku.

Acidifikacija okeana će uticati na ishranu čoveka

Okeani apsorbuju ugljen dioksid i to prouzrokuje promenu pH nivoa. Okeani postaju kiseliji, što će loše uticati na svetske zalihe morske hrane. Školjke postaju krte, a škampi uskoro, po nekim studijama, neće biti toliko ukusni.

Bolja zaštita od katastrofa

Cunamiji i ostale prirodne katastrofe neće više nanositi toliko štete i smrti, jer se u svetu u priobalnim gradovima dosta radi na ranoj detekciji i odbrani. U Kaliforniji, zvaničnici rade na uvođenju dobrog sistema za upozorenje na zemljotres, tako da će škole, vatrogasne stanice i neke privatne kompanije imati nekoliko dragocenih sekundi da se pripreme.

Nestašice vode će dovesti do globalnih tenzija

Očekuju se nestašice vode i problemi sa pronalaženjem novih izvora će biti priličan izazov za vlade država Bliskog istoka, podsaharske Afrike, Južne Azije i severne Kine, te se mogu očekivati tenzije između oblasti.

Rastući impuls za borbu protiv klimatske promene

Može se desiti da 2015.godina bude ona u kojoj će otpor protiv zaustavljanja emisija sa efektom staklene bašte početi da posustaje, obzirom da sve više vlada i kompanija počinje da prihvata neophodnost akcije. Neki od najuticajnijih ljudi na svetu mogu pomoći u ovome. Papa Franja planira da pošanje poruku o klimatskoj promeni svojim vernicima kojih ima oko 1,5 milijarde i da sazove samit vodećih svetskih verskih vođa o ovom pitanju.

ekologija.rs

tačno.net
Autor 20.1.2015. u 11:44