Alarmantno: Do 2050. u moru će biti više plastike nego ribe!

tačno.net
Autor 12.7.2017. u 10:29

Alarmantno: Do 2050. u moru će biti više plastike nego ribe!

Ne prestanemo li koristiti jednokratne plastične vrećice i plastičnu ambalažu, do 2050. godine u vodama širom svijeta bit će više plastike nego ribe, alarmantno je upozorenje UN-a koji je ove godine na oceanskom summitu na Baliju objavio rat plastici pozvavši vlade diljem svijeta na smanjenje uporabe plastične ambalaže, više recikliranja, a ljude na promjene navika.

Do sredine stoljeća 99 % morskih ptica bit će zatrovano plastikom, a već sada ih zbog nje godišnje umire više od milijun te deseci milijuna riba i morskih sisavaca. Ne samo da se iz postojeće plastike otpušta niz kancerogenih sastojaka, već mikroplastika u moru djeluje kao supermagnet koji na sebe vezuje teške metale, viruse i bakterije iz mora.

Prema procjenama UN-a, već danas je 30 % riba puno plastike koju su progutale. Vjeruje se da su reproduktivne mane zbog toksične mikroplastike razlog drastičnom smanjenju kitova perajara u Sredozemlju zadnjih 20-ak godina. Goleme količine smeća nađu se i u našem dijelu Jadrana, oko Pelješca, Mljeta, Visa…

Francuska je lani prva u svijetu zabranila plastične šalice, tanjure i ostali jednokratni pribor za jelo, koji do 2020. moraju zamijeniti biorazgradivi materijali.

croenergo.eu

tačno.net
Autor 12.7.2017. u 10:29