Američka armija odbila gradnju naftovoda kroz indijansku svetu zemlju

tačno.net
Autor 5.12.2016. u 09:55

Američka armija odbila gradnju naftovoda kroz indijansku svetu zemlju

foto: EPA

Inžinjerska brigada Armije SAD-a odbila je dozvolu za gradnju kontroverznog dijela nacionalnog naftovoda kroz sjeverni dio savezne države Dakota.

Odluka Armije predstavlja pobjedu Indijanaca, odnosno plemena Siuks, koji su žestoko protestovali protiv gradnje naftovoda ispod površine jezera Oahe.

Na njihovu žalost, pobjeda bi mogla biti kratkog života jer je budući predsjednik SAD-a izjavio kako podržava projekat naftovoda u dužini od 1.885 kilometara.

Naftovod kompanije Energy Transfer Partners LP je u većem dijelu dovršen, umjesto segmenta koji bi trebao biti izgrađen ispod vještačkog jezera koje je formirala brana na rijeci Missouri.

Dozvolu za gradnju morala je dodijeliti savezna vlada iz Washingtona, a administracija predsjednika Baracka Obame namjerno je odugovlačila proces kako bi se pokušao postići dogovor sa indijanskim plemenom. Ipak, Armija je odbila da radi po odobrenju koje je konačno ozvaničeno.

U svom saopćenju, Inžinjerska brigada Armije SAD-a svoju je odluku donijela kako bi se dobilo na vremenu u potraživanju alternativne rute.

Indijanska zajednica u sjevernoj Dakoti smatra da bi naftovod mogao zagaditi pitku vodu i oštetiti svetu zemlju plemena Siuks.

Kompanija Energy Transfer Partners nije zadovoljna odlukom Armije nazvavši je “potezom Obamine administracije”, dodavši da će nastaviti svoju aktivnost u provođenju projekta vrijednog 3,8 milijardi dolara bez mijenjanja rute naftovoda.

klix.ba

tačno.net
Autor 5.12.2016. u 09:55

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija