Azijski smog zagađuje sve do obala Kalifornije

tačno.net
Autor 6.4.2015. u 10:33

Azijski smog zagađuje sve do obala Kalifornije

Smog iz Azije preko Tihog oceana dolazi do Kalifornije, objavili su američki znanstvenici, dok dugotrajna suša u toj američkoj saveznoj državi dodatno ugrožava kvalitetu zraka.

Oko 10 posto zagađenja ozonom, glavnim sastojkom smoga, u kalifornijskoj poljoprivrednoj regiji San Joaquin Valley dolazi iz drugih područja, uglavnom iz Azije, rekao je u utorak Ian Faloona, znanstvenik s kalifornijskog sveučilišta Davis.

Ono što se događa u područjima uz vjetar, snažno utječe na područja niz vjetar“, rekao je Faloona. “Kad bi Kalifornija bila ljudsko tijelo, područje oko San Francisca bila bi usta kroz koja Kalifornija udiše zrak s Tihog oceana“, slikovito se izrazio Faloona.

Otkrića Faloone, koja još uvijek nisu znanstveno potvrđena, dolaze u vrijeme sve veće zagađenosti zraka u najmnogoljudnijoj američkoj saveznoj državi, dok suša i visoke temperature dodatno otežavaju problem.

Smog ‘iz druge ruke’ iz Azije i drugih područja izvan SAD-a pronalazi put do jednog od najzagađenijih američkih područja, doline San Joaquin“, navodi se u priopćenju sveučilišta Davis.

Stanovnici te doline imaju učestalost astme dva puta višu od drugih područja Kalifornije, navodi sveučilište.

Faloona je pozvao američke dužnosnike da problem zagađenja zraka u Kaliforniji prebace na međunarodnu razinu. “Postupno počinjemo shvaćati da se zagađenje događa u širim razmjerima nego što smo dosad mislili“, rekao je Faloona.

croenergo.eu

tačno.net
Autor 6.4.2015. u 10:33