Britanija obećala do 2050. smanjiti emisije CO2 na nulu. Je li to ostvarivo?

T.J.D.
Autor 19.7.2019. u 13:16

Britanija obećala do 2050. smanjiti emisije CO2 na nulu. Je li to ostvarivo?

Foto: sott

PREMA najnovijem planu britanske vlade, emisije stakleničkih plinova u Velikoj Britaniji bit će smanjene gotovo na nulu do 2050. godine, javlja BBC.

Premijerka Theresa May smatra kako bi takvo smanjenje zagađenja okoliša koristilo zdravlju građana, ali i smanjilo troškove Nacionalne zdravstvene službe (NHS).

Britanija je tako postala prva velika nacija koja je predložila ovakav ambiciozan cilj što su, naravno, podržale mnoge skupine koje se bore za čišći okoliš.

No dok se neki boje da je takva ideja neostvariva, drugi pak smatraju kako je ova odluka došla prekasno jer su klimatske promjene uzele previše maha.

Možda nam ima spasa

Kako bi se postiglo ovako drastično smanjenje stakleničkih plinova, morat će se do 2050. u potpunosti ukinuti emisije iz domova, prometa, poljoprivrede i industrije ili nadoknaditi šteta sadnjom drveća i tehničkim čišćenjem CO2 iz atmosfere.

Prema izvješću britanske vlade, ako bi i druge zemlje slijedile stope Velike Britanije, imali bismo 50% šanse da do 2100. godine porast temperature održimo ispod 1,5 Celzijevih stupnjeva. Naime, porast od 1,5 stupnjeva smatra se pragom nakon kojeg kreću opasne klimatske promjene.

Kako to postići?

Ako bi ministri odlučili zabraniti mesnu prehranu ili letenje zrakoplovom naišli bi, naravno, na veliko protivljenje građana. No postoje mjere smanjenja emisija stakleničkih plinova koje ne mijenjaju drastično stil života.

Stvari neće teći tako lako

Inženjer Shaun Fitzgerald, ravnatelj organizacije The Royal Institution of Great Britain, doveo je u pitanje sposobnost vlade da na vrijeme uredi potrebnu izolaciju na dovoljnom broju kuća.

“Postoji praktičan problem. Naime, pitanje je imamo li dovoljno radnika za obavljanje tog tipa posla i hoće li svi kućevlasnici pristati na nešto takvo”, rekao je Fitzgerald.

Smatra i kako će nastati velike poteškoće ako se prekine uporaba plina pri zagrijavanju kućanstava i industrijskih postrojenja.

Hoće li se plan održati?

Nakon prošlomjesečnih preporuka Odbora za klimatske promjene, skupine znanstvenika, aktivista i zdravstvenih djelatnika izvršile su pritisak na May da uvede ovaj ambiciozni plan prije nego što se povuče s pozicije premijerke.

Kao i svaku drugu odluku vlade, i ovu će buduće vodstvo moći poništiti, no većina kandidata za nasljednika Therese May podupire ovaj plan. Također, ako bi se htjela poništiti ova odluka, većina zastupnika morala bi glasati protiv nje, što je malo vjerojatno s obzirom na stav javnosti prema klimatskim promjenama.

INDEX.HR

T.J.D.
Autor 19.7.2019. u 13:16

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija