Centar za životnu sredinu članica najveće svjetske mreže ekoloških organizacija

tačno.net
Autor 13.12.2016. u 12:31

Centar za životnu sredinu članica najveće svjetske mreže ekoloških organizacija

Centar za životnu sredinu je na skupštini Friends of the Earth International prošle sedmice u Indoneziji izabran za punopravnog člana ove najveće svjetske mreže organizacija za zaštitu životne sredine.

“Ovaj izbor predstavlja veliku čast i potvrdu kvaliteta i posvećenosti u našem dosadašnjem radu na polju zaštite životne sredine u Bosni i Hercegovini”, izjavila je predsjednica udruženja Nataša Crnković, koja je učestvovala na skupštini ove mreže i predstavila rad Centra. Centar za životnu sredinu, koji aktivno radi već 17 godina, je ovim dokazao da je jedna od najaktivnijih ekoloških organizacija u Bosni i Hercegovini.

Friends of the Earth International okuplja 76 organizacija za zaštitu životne sredine iz isto toliko država svijeta, te ima preko 2 000 000 članova. Neke od proritetnih tema kojima se mreža bavi su klimatske promjene, zaštita biodiverziteta, očuvanje prostora za potrebe lokalnih zajednica, osiguranje pravednog pristupa hrani lokalnim zajednicama, zaštita šuma i voda i druge teme. U svojim aktivnostima Friends of the Earth International preispituje postojeće ekonomske modele, te promoviše rješenja koja doprinose uspostavljanju ekološki održivog i socijalno pravednog društva.

Nataša Crnković, predsjednica Centra za životnu sredinu istakla je kako je ovo ogroman korak u jačanju ekološkog civilnog društva u Bosni i Hercegovini, te da je Centar ovim dobio dodatni legitimitet i motivaciju da radi na očuvanju životne sredine na nivou čitave Bosne i Hercegovine. “Članstvo u ovoj mreži nam daje snagu da se odlučnije i profesionalnije bavimo našim poslom, znajući da imamo podršku iz mnogih dijelova svijeta, gdje ljudi slični nama vode iste bitke za očuvanje prirodnih resursa i zdravlja svojih sugrađana. Veoma nam je drago da su najznačajnije svjetske organizacije iz polja životne sredine prepoznale naš kvalitet i stručnost u radu”.

Pored Hrvatske i Makedonije, koje već dugo godina imaju svoje predstavnike u mreži, od ove godine je i organizacija Focus iz Slovenije postala pristupna članica, što mnogo znači za jačanje civilnog sektora iz ove oblasti u našoj regiji.

tačno.net
Autor 13.12.2016. u 12:31