Crvena tečnost ulijeva se u rijeku Bosnu u Zenici, ispituje se uzrok

RSE
Autor/ica 31.1.2023. u 20:49

Crvena tečnost ulijeva se u rijeku Bosnu u Zenici, ispituje se uzrok

Rijeka Bosna 31. januara 2023. – foto: Rijeke Bosne i Hercegovine “Budi promjena”

Glavni vodni inspektor entiteta Federacija BiH ispituje zagađenje u blizini preduzeća Arcelor Mittal u Zenici, u srednjoj Bosni i Hercegovini, nakon što su aktivisti za zaštitu rijeke Bosne izvijestili da se u rijeku ulijeva crvena tečnost koja je obojila rijeku Bosnu u tom dijelu njenog toka.

“U rijeci nije primijećen pomor ribe, a o incidentnom zagađenju su obaviješteni svi nadležni organi – policija, kantonalni vodni inspektor, te nadležna Agencija za vodno područje rijeke Save, radi poduzimanja daljih mjera iz djelokruga njihovih nadležnosti”, navodi se u saopštenju za javnost Federalne vodne inspekcije.

Dodaje se kako ova institucija preduzima mjere kako bi utvrdila uzrok i sankcionisala počinioca zagađenja.

Rijeka Bosna 31. januara 2023.
Rijeka Bosna 31. januara 2023.

Federalnu inspekciju su obavijestili aktivisti Rijeke Bosne i Hercegovine “Budi promjena”, koji su na Facebook stranici objavili fotografije i video sa lica mjesta.

Safet Kubat, aktivista Rijeke Bosne i Hercegovine “Budi promjena” izjavio je za RTV Zenica kako je oko pola osam uočio incident na rijeci Bosni, jer je bila “boje krvi”.

“Nikada u takvom stanju nismo zatekli rijeku Bosnu. Odmah sam objavio na našoj facebook stranici i samoinicijativno izašao na teren. Poslao sam obavijest vodnom inspektoru, alarmirao ga, poslao općinskoj inspekciji i izašao na teren. Uzeo sam uzorak vode i poslije toga je došla Federalna vodna inspekcija, zatim kantonalni inspektor i policija. Uzeli smo izjave i sačinili zapisnik. Izvršena je prijava. Zagađenje je, kako mi je naknadno napisao inspektor, došlo iz kompanije ArcelorMittal”, kazao je Kubat.

On je dodao i da očekuje krivičnu odgovornost nadležnih za ovaj incident, te da se utvrde razlozi koji su doveli do ovakvog stanja.

Mittal: Incident je veliko iznenađenje

Iz ArcelorMittala za RSE kažu da “incident u rijeci Bosni predstavlja veliko iznenađenje, budući da godinama ulažemo u sisteme za smanjivanje utjecaja na okoliš i bilježimo značajna poboljšanja u ovoj oblasti”.

“Ova situacija je za nas neprihvatljiva stoga sprovodimo veoma detaljnu istragu na terenu radi utvrđivanja činjenica, zajedno sa relevantnim institucijama. Rezultate očekujemo u roku od 24 sata kada ćemo vam prezentirati sve utvrđene činjenice”, rekla je za RSE Alena Kahrimanović, glasnogovornica kompanije.

ArcelorMittal Zenica najveći je proizvođač dugih čeličnih proizvoda u regiji, a godišnje proizvede skoro milion tona.

Osnovni asortiman proizvoda uključuje rebrasti betonski čelik, žicu, mreže i rešetkaste nosače.

Čelik je legura željeza i ugljika s ostalim elementima, a željezo se najčešće nalazi u zemljinoj kori, u formi ruda.


RSE
RSE
Autor/ica 31.1.2023. u 20:49