Dan planete Zemlje 2014. – zeleni gradovi

tačno.net
Autor 21.4.2014. u 08:10

Dan planete Zemlje 2014. – zeleni gradovi

U okviru obilježavanja Dana planete 2014. godine pod ovogodišnjim sloganom “Zeleni gradovi”, Fond za zaštitu okoliša Federaciji BiH objavio je infografiku o energijskoj efikasnosti, čiji je cilj pokazati koji se efekti s aspekta zaštite okoliša, smanjenja nivoa zagađenja te ušteda u budžetima postižu mjerama efikasne upotrebe energije, prijevoza i stambene infrastrukture u urbanim područjima.

Dan planete obilježava se svake godine 22. aprila u više od 157 zemalja svijeta kao globalni pokret usmjeren ka zaštiti okoliša i prirodnih resursa Planete.

“Zeleni gradovi” teže što efikasnijem korištenju energije, “čistijem” transportu i održivoj stambenoj infrastrukturi uopće.

Podrazumijeva energetski održivu gradnju, i reduciranje otpada u najvećoj mogućoj mjeri, zaštitu voda i poboljšanje javnog vodosnabdijevanja s minimalnim gubicima.

“Zeleni grad” je usko povezan za čistim oblicima prijevoza, povećanjem broja zelenih površina te biciklističkih i pješačkih staza.

“Zeleni gradovi” su u svom osnovnom konceptu zdrava, i ugodna mjesta življenja, tzv. gradovi po mjeri čovjeka, u kojoj je kvalitet svakodnevnog života zadovoljavajući i gdje je uočljiva trajna briga za okoliš.

U sklopu ovogodišnjeg “Dana planete 2014: Zeleni gradovi” Fond za zaštitu okoliša FBiH je objavio infografiku o energijskoj efikasnosti, čiji je cilj uključivanje javnosti i informiranje o opasnostima i negativnim klimatskim posljedicama te sa mjerama koje se mogu i trebaju poduzeti kako bi se te posljedice ublažile i opasnosti smanjile.

Kako je rečeno Agenciji Fena u Fondu za zaštitu okoliša FBiH infografika ima edukativni karakter i nastoji prenijeti poruku da je negativne utjecaje potrošnje energije uz infrastrukturne mjere poboljšanja energijske efikasnosti moguće smanjiti jedino uključivanjem lokalnih zajednica i aktivnim djelovanjem pojedinaca kroz izmjene načina razmišljanja, promjenama u ponašanju, odustajanjem od starih navika i usvajanjem novih.

klix.ba

tačno.net
Autor 21.4.2014. u 08:10

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija