Danas je Dan planete Zemlje: U kakvom je stanju planeta na kojoj živimo?

tačno.net
Autor 22.4.2016. u 09:57

Danas je Dan planete Zemlje: U kakvom je stanju planeta na kojoj živimo?

Dan planete Zemlje (eng. Earth Day) obilježava se 22. aprila u više od 150 zemalja širom svijeta.

Namjera ovog dana je da ljude širom svijeta podsjeti u kakvom je stanju priroda planete na kojoj žive, kao i da se stanovništvu ukaže na probleme ekosistema, na zagađenje naseljenih mjesta i na to kako poboljšati kvalitet životne sredine.

Na konferenciji UNESCO-a 1969. godine John McConnell prvi je put predstavio ideju obilježavanja Dana Zemlje i iste je godine dizajnirana Zastava Zemlje, a sam je naziv “Earth day” prvi put upotrijebio 21. marta gradonačelnik San Francisca Joseph Alioto 1969. godine u proglasu kojim je odlučeno da se u gradu i na područja San Francisca proslavi kao Dan planete Zemlje.

“Neka budu samo mirni i veseli Dani Zemlje u budućnosti za naš lijepi svemirski brod Zemlja koji nastavlja da se okreće i kruži u hladnom svemiru sa njegovim toplim i lomljivim tovarom vedrog života”, izjavio je sekretar Ujedinjenih Nacija, U Thant 21. marta 1971.

Dan planete Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine kada je tokom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru na kojoj je sudjelovao velik broj predstavnika vlada i nevladinih udruga usklađen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja.

Na prijedlog bolivijske vlade 2009. godine Opća je skupština Ujedi­njenih naroda 22. aprila proglasila međunarodnim Danom planete Zemlje.

klix.ba

tačno.net
Autor 22.4.2016. u 09:57