Danas počinje uklanjanje plutajućeg otpada na Drini

tačno.net
Autor 5.1.2021. u 09:13

Danas počinje uklanjanje plutajućeg otpada na Drini

Specijalizovani tim Hidroelektrane “Višegrad” godišnje izvadi od 6.000 do 8.000 kubnih metara plutajućeg otpada iz Drine, među kojim su drvo, plastika i drugi otpad s deponija u okruženju.

Problem plutajućeg otpada prisutan je više godina i o njemu je raspravljano na brojnim sastancima i skupovima održavanim u Višegradu.

U Višegradu je prije dvije godine održan trilateralni sastanak resornih ministarstava Republike Srpske, Srbije i Crne Gore, o problemu plutajućeg otpada, ali problem ni do danas nije riješen.

Predsjednik Udruženja za sportski ribolov i ekologiju “Drinska jezera” u Višegradu Aleksandar Kojić kazao je da Drina i dalje važi za jednu od najčistijih rijeka, o čemu svjedoče bogat riblji fond i prisustvo pastrmke koja za stanište bira samo čiste rijeke, te apeluje da plutajući otpad treba riješiti naporom tri zemlje kroz koje protječe Drina.

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske ranije jučer je rečeno Srni da će hitno inicirati sastanak s novim resornim ministrima u vladama Srbije i Crne Gore kako bi se pronašlo rješenje za desetine hiljada kubnih metara plutajućeg otpada koji na krunu brane u Višegradu dolazi pritokama rijeke Drine i prijeti da ugrozi rad preduzeća “Hidroelektrana na Drini”.
Tagovi:
tačno.net
Autor 5.1.2021. u 09:13