Danas pomračenje Sunca: Iz BiH mala mogućnost da se vide prizori pomračenja

tačno.net
Autor 10.6.2021. u 13:23

Danas pomračenje Sunca: Iz BiH mala mogućnost da se vide prizori pomračenja

Foto: Getty Images

U četvrtak je vrijeme za nebeske čarolije jer će veći dio sjeverne hemisfere postati svjedokom pomračenja Sunca.

Ovaj događaj naziva se prstenastom pomrčinom, a moći će se vidjeti Mjesec koji se kreće po licu naše zvijezde, koji međutim neće u potpunosti blokirati svjetlost koja dolazi. Ostat će samo tanki djelić sjaja koji će zasjati oko Sunčevog diska.

Najbolje će se moći vidjeti na Arktiku, piše BBC. Tamo ne živi puno ljudi, ali dobar dio Zemlje i dalje će moći vidjeti djelimično pomračenje u kojoj se čini da Mjesec “zagriza” veliki dio Sunca.

To uključuje istok Sjedinjenih Država i sjevernu Aljasku, s većim dijelom Kanade, Grenlanda i dijelovima Europe i Azije, kao i Ujedinjeno Kraljevstvo, Škotsku i Island, gdje će se moći vidjeti 40 posto pomračenja Sunca.

Prema procjenama, iz naše države je mala mogućnost da se vide ovi prizori, osim iz pojedinih mjesta kao što je krajnji sjever BiH, u veoma blagoj varijanti.

Nemojte gledati u pomračenje golim okom

Kao i uvijek, savjet je da ne pokušavate gledati u Sunce golim okom jer to može nanijeti ozbiljnu štetu. Svatko tko gleda prema nebu to smije činiti samo uz pomoć zaštitne opreme za gledanje, poput odobrenih naočala za to ili projektora s rupama.

Mjesto koje će uživati u najdužem pomračenju, u trajanju gotovo četiri minute, nalazi se usred tjesnaca Nares, uskog kanala koji kanadski arhipelag dijeli od Grenlanda.

Za sva druga mjesta postoji mnoštvo kalkulatora u koje možete unijeti najbliži grad ili mjesto kako biste dobili relevantnije termine.

Ne može svako pomračenje biti potpuno

Mjesečeva putanja oko Zemlje nije savršeno okrugla. Udaljenost satelita od planeta varira od oko 356.500 km do 406.700 km.

Ako se dogodi da Mjesec pomrači Sunce na bliskoj strani njegove orbite, on potpuno blokira zvijezdu i dolazi do potpunog pomračenja. Ali ako Mjesec pomrači Sunce na udaljenoj strani svoje orbite, kao sada, satelit neće u potpunosti zakloniti disk zvijezde i vidjet će se “vatreni prsten” ili prstenasta sunčeva svjetlost.

“Pomračenje nam daje priliku da se povežemo sa Suncem”, rekla je prof. Lucie Green iz svemirskog laboratorija UCL Mullard.

“Obično je naša zvijezda tako blistavo sjajna da ne obraćamo puno pažnje na nju. Ali tijekom pomračenja ovog ili onog oblika, možemo – ako gledamo sigurno – gledati Mjesec kako klizi ispred Sunca i podsjetite se ovog sunčanog Sunčevog sistema u kojem živimo”, objasnila je.

BBC

tačno.net
Autor 10.6.2021. u 13:23

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija