Danska najavljuje više od milijardu dolara za mjere smanjenja štetnih emisija

Index.hr
Autor 11.10.2020. u 12:03

Danska najavljuje više od milijardu dolara za mjere smanjenja štetnih emisija

Foto: Ida Guldbæk Arentsen / Ritzau Scanpix

Danska vlada izdvojit će 1,58 milijardi dolara za nove klimatske inicijative i time uvažiti zahtjeve da ubrza mjere smanjenja emisije stakleničkih plinova, najavila je premijerka Mette Frederiksen.

Danska vlada tvrdi da može ostvariti ambiciozni cilj smanjenja emisija u 10 godina za 70 posto, ali problem joj predstavlja pretjerano oslanjanje na tehnologije koje će biti komercijalno isplative tek za nekoliko godina.

Premijerka Mette Frederiksen branila je u utorak planove svoje vlade o ciljanim ulaganjima u nove tehnologije, poput hvatanja ugljika, zelenog vodika, održive poljoprivrede i recikliranja plastike.

“Danska mora biti primjer svijetu, ali nitko nas neće slijediti ako je naš put skup, neizvediv ili društveno nepravedan”, rekla je Frederiksen u parlamentu.

Ulaganje u nove tehnologije

Vlada je u kolovozu predložila da se do 2025. godine u nove tehnologije uloži 10 milijardi danskih kruna (1,58 milijardi dolara) iz EU fonda za oporavak i državnog novca rezerviranog za pomoć u koronakrizi.

U utorak je 139 danskih poslovnih čelnika, znanstvenika i političara, uključujući izvršnog direktora energetske tvrtke Ørsted Henrika Poulsena, potpisalo apel kojom se od vlade traži ambiciozniji klimatski plan. Vladu su optužili da odugovlači.

Otkako je parlament u prosincu prošle godine usvojio ambiciozni zakon o klimi, vlada je pokrenula niz inicijativa kojima žele ostvariti četvrtinu zacrtanog smanjenja za razdoblje do 2030. godine, navodi Reuters.

index.hr

Index.hr
Autor 11.10.2020. u 12:03

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija