Dvije trećine zemalja EU-a izjasnilo se protiv GMO-a

tačno.net
Autor/ica 6.10.2015. u 12:05

Dvije trećine zemalja EU-a izjasnilo se protiv GMO-a

Više od dvije trećine zemalja Europske unije želi iskoristiti mogućnost zabrane uzgoja genetski modificiranih organizama (GMO) na svojem teritoriju, objavila je u nedjelju Europska komisija.

Ukupno je 19 od 28 zemalja članica do krajnjeg roka u subotu podnijelo zahtjev kojim se izuzimaju iz direktive kojom je olakšan uzgoj GMO-a u Europi, a među njima je i Hrvatska, rekao je glasnogovornik EU-a Enrico Brivio.

Osim Hrvatske, na popisu se nalaze Austrija, Bugarska, Cipar, Danska, Francuska, Grčka, Mađarska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Poljska i Slovenija, dok je Njemačka zatražila ograničeno izuzeće koje omogućuje istraživanja GMO-a.

Belgija i Velika Britanija zatražile su izuzeća za samo dio svog teritorija: u slučaju Belgije samo za Valoniju, a u Velikoj Britaniji za Wales, Škotsku i Sjevernu Irsku.

Prema direktivi koja je na snagu stupila ove godine, zemlje članice mogu tražiti izuzeće za cijeli ili dio svojeg teritorija od primjene zakona kojim je ranije dopušten ulazak GMO-a na razini EU-a.

Zemlje članice u tom slučaju mogu do 3. listopada proglasiti cijeli svoj teritorij ili jedan njegov dio slobodnim od GMO-a. One zemlje koje to ne učine do 3. listopada također će moći dobiti izuzeće, ali uz nešto složeniji postupak u kojem će, između ostalog, morati dostaviti i obrazloženje svoje odluke.

Uredba koja omogućuje izuzeće donesena je početkom ove godine i isključivo se odnosi na pravo pojedine zemlje članice da zabrani ili dopusti GMO na svojem teritoriju. To je ranije na razini EU-a bilo regulirano na prilično sporan način pa se, iako se većina od čak 19 zemalja članica protivi uzgoju GMO-a, zbog kompliciranog sustava glasovanja u EU-u nije mogla izglasati zabrana i Komisija je morala odobriti uzgoj kukuruza Maize1507 na razini EU-a.

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 6.10.2015. u 12:05