Ekološka organizacija Sea Shepherd spasila 750 kitova

tačno.net
Autor/ica 23.3.2014. u 11:38

Ekološka organizacija Sea Shepherd spasila 750 kitova

Ekološka organizacija “Si šeperd” (Sea Sheperd) saopštila je danas da je spasila 750 kitova od japanskih kitolovaca tokom svoje godišnje kampanje protiv lova na kitove.

Brodovi organizacije “Bob Parker” i “Stiv Irvin” stigli su u subotu uveče u Velington i Hobart na Novom Zelandu poslije 94 dana plovidbe u okviru desete kampanje protiv lova na kitove koja je počela 5. januara.

“Premda kitolovci nisu saopštili koliko su u ovoj sezoni ubili kitova, mislimo da nisu ulovili ni četvrtinu plena koliko su planirali. Vjerujemo da smo svojoj akcijom spasili više od 750 kitova”, rekao je kapetan jednog od brodova Piter Hamersted.

Ekološka organizacija “Si šeperd” godinama šalje svoje aktiviste da spriječe lov na kitove, a tokom akcija česti su incidenti.

Međunarodna komisija za lov na kitove (IWC) zabranila je komercijalni lov na kitove, ali zemlje poput Japana, Norveške i Islanda love kitove pod raznim izgovorima, koristeći rupe u propisima.

Japanci love kitove, kako kažu, za naučna istraživanja, što IWC toleriše, a što izaziva bijes Australije i Novog Zelanda.

slobodnaevropa.org

tačno.net
Autor/ica 23.3.2014. u 11:38