EU neće zabraniti vještačku travu, ali traži alternativu

Agencije
Autor/ica 1.8.2019. u 11:29

EU neće zabraniti vještačku travu, ali traži alternativu

Foto: EPA – Ilustracija

Mikroplastika je izvor zagađenja i jednom kada dospije u tlo može na kraju završiti i u hrani.

Evropska unija neće zabraniti travnjake od vještačke trave, barem ne još, ali Evropska agencija za hemikalije (ECHA) traži alternative, prenose agencije.

Vještačka trava, koja se na primjer koristi na nogometnim terenima je veliki izvor mikroplastike koja je pak veliki zagađivač životne sredine.

„Komisija ne sprema takav prijedlog“, rekla je glasnogovornica EK Natasha Bertaud demantirajući pisanje medija da Evropska komisija planira zabraniti vještačku travu.

„Ono što radimo i što ćemo nastaviti raditi jeste da tražimo najbolji način kako bi odgovorili na ekološki i zdravstveni utjecaj mikroplastike i ohrabrimo razvoj održivih alternativa“, dodala je ona, prenio je danas briselski EURACTIV.

Mikroplastikom se nazivaju veoma mali dijelovi plastike proizvedeni nenamjerno, u proizvodnji velikih komada, npr. sintetičkog tekstila, ili namjerno u proizvodnji za određenu svrhu, kao u slučaju materijala za vještačku travu.

Mikroplastika je izvor zagađenja i jednom kada dospije u tlo može na kraju završiti i u hrani.

Restriktivne mjere

Parcele vještačke trave „značajan su izvor mikroplastike za prirodnu sredinu“, odnosno između 18.000 i 72.000 tona godišnje.

Prema ECHA, sirovine koje se koriste za proizvodnju vještačke trave – mali komadi istrošenih guma, potpadaju pod definiciju „namjerno dodate mikroplastike“.

Mada se vještačka trava koja se koristi na sportskim terenima smatra ekološki dobrom alternativom za travu jer se uglavnom pravi od reciklirane plastike i omogućava smanjenje potrošnje vode na terenima, njen ekološki utjecaj također je značajan.

Poslije istrage pokrenute 2018. godine, ECHA je odlučila predložiti da se na nivou EU ograniči upotreba namjerno dodate mikroplastike sa ciljem izbjegavanja gomilanja 400.000 tona mikroplastike za 20 godina.

Ako se o restriktivnim mjerama postigne dogovor, bit će pogođena proizvodnja vještačke trave.

Međutim, „ni ECHA ni Evropska komisija ne predlažu prekid proizvodnje vještačke trave“, razjasnilo je to tijelo EU.

Aljazeera Balkans

Agencije
Autor/ica 1.8.2019. u 11:29