Genova zabranila skutere u borbi protiv zagađenja

tačno.net
Autor 18.1.2016. u 11:31

Genova zabranila skutere u borbi protiv zagađenja

Vlasnici skutera u Genovi, rodnome mjestu legendarne vespe, burno su reagirali na odluku gradonačelnika da u sklopu borbe protiv onečišćenja zabrani promet starijim modelima.

Na društvenim je mrežama pokrenuta grupa #lamiavespanonsitocca (“Ne diraj mi vespu – Do not touch my Vespa“) koja ima velik broj članova.

Gradonačelnik Marco Doria (ljevica) u prosincu je potpisao da skuteri koji po europskoj klasifikaciji ispuštanja štetnih plinova spadaju u kategoriju “Euro 0“, a to su uglavnom oni proizvedeni prije 1999. godine, ne smiju voziti gradom od 7 do 19 sati. Takvih u Genovi ima oko 20 tisuća.

Skuteri iz kategorije “Euro 0” i “Euro 1” već su godinama zabranjeni u gradovima poput Rima i Milana. Ali u Genovi je ta mjera izazvala takvu buru da je njezino stupanje na snagu iz veljače premješteno za travanj.

To i nije tako čudno ako se zna da Genova ima najviše skutera po glavi stanovnika u Italiji i da ih je u gradu više nego automobila.

Gradska uprava odgovara da su noviji modeli vespe, koji ponovo dizajnerski izgledaju kao i onaj kakvim je Gregory Peck vozio Audrey Hepburn u “Prazniku u Rimu“, dobrodošli na đenovskim ulicama.

Slavna vespa ‘rođena’ je u Genovi poslije Drugoga svjetskog rata kada je tvornica Piaggio, koja je prije proizvodila lokomotive i zrakoplove, pokušala stvoriti prijevozno sredstvo prikladno za grbave ceste izrovane bombama.

croenergo.eu

tačno.net
Autor 18.1.2016. u 11:31

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija