Gimnazijalke iz Niša napravile robota za čišćenje plastike iz okeana

N1Beograd
Autor/ica 15.10.2019. u 10:49

Gimnazijalke iz Niša napravile robota za čišćenje plastike iz okeana

Foto: Shutterstock

Učenice gimnazije “Kreativno pero” i mentor nastavnik informatike Vuk Vujović predstavljaće Srbiju na Međunarodnoj olimpijadi u robotici. Ona će se ove godine održati od 24. do 27. oktobra, u Dubaiju. Naš robot je u delovima dopremljen iz SAD.

Učenice Gimnazije “Kreativno pero” Jelena Tomašević i Sara Jašović i mentor i profesor Vuk Vujović ističu da će uraditi sve kako bi postigli što bolji rezultat na ovogodišnjoj Olimpijadi.

“Ovo je treća godina kako se organizuje. Koncept je da učenici trebaju rešavaju probleme koje se dešavaju u svetu. Tema ove godine je ekologija, čišćenje okeana. Takmičenje je tako organizovano da imamo dve alijanse sa po tri tima, i suština je da takmičari sarađuju, jer ako to ne urade, imaju manje poena”, ističe Vujović.

Jelena Tomašević je objasnila kako zapravo radi robot i šta on može.

“Robot služi kao simulacija čišćenja plastike okeana i naš robot je koncipiran da se na takmičenju bavi velikim loptama koje simuliraju veliki otpad. Naš robot služi da plastiku pokupi i odnese na neko drugo mesto, na kome se ona reciklira”, kaže ona.

Sara Jovanović kaže da je izrada robota trajala više od mesec dana.

“Robot ide napred, nazad, levo i desno, ima ručice koje omogućavaju da se loptice skupe. On ima i katapult koje bi izbacio lopte na drugi nivo i može da se diže i da se spušta. Imaće i ručke kojima bi se zakačio na drugi nivo i stajao u vazduhu”, objašnjava ona.

Takmičarke ističu da imaju veliku podršku od drugara iz škole i da svi žele da ostvare dobar rezultat.

“Osnovni cilj ovog projekta je jačanje svesti o važnosti STEM karijere, odnosno inženjerski pristup poslu kao perspektive za razvoj mladih ljudi i pružanje podrške interkulturalnoj saradnji i razmeni. Na Olimpijadi Svake godine učestvuje između 160 i 180 zemalja”, kaže Vujović.

National Geographic Srbija

N1Beograd
Autor/ica 15.10.2019. u 10:49