Gradovi sve topliji, adekvatno rješenje je više vegetacije?

tačno.net
Autor 10.9.2015. u 09:45

Gradovi sve topliji, adekvatno rješenje je više vegetacije?

Nova studija koju je provela NASA po prvi je put ispitala utjecaj urbanizacije diljem SAD-a te zaključila kako su gradovi toplinski otoci koji zbog prisutnosti asfalta, betona, građevina i drugih vodonepropusnih površina koje se prirodno sporo hlade bilježe temperature koje su u prosjeku 1 do 3 stupnja Celzija toplije od ruralnih područja.

Prema riječima stručnjaka, bitan faktor koji bi mogao spriječiti pregrijavanje gradova diljem svijeta je povećanje udjela vegetacije u urbanim sredinama.

Analizom satelitskih podataka, znanstvenici su otkrili kako područja prekrivena vodonepropusnim površinama, bilo da se radi o gradskim središtima, predgrađima ili autocestama, u prosjeku imaju 1.9 stupnjeva Celzija veću temperaturu ljeti, dok zimi temperaturna razlika iznosi 1.5 stupanj u odnosu na ruralna područja.

Lahouari Bounoua iz Goddard Space Flight Center u NASA-i napominje kako temperaturna razlika u ovom slučaju nema nikakve veze sa emisijama stakleničkih plinova te ovisi isključivo o korištenju tla. Istraživanje je objavljeno u časopisu Research Letters te ispituje načine kojima bi se uz pomoć biljaka moglo regulirati zagrijavanje gradova.

Znanstvenici napominju kako količina i vrsta vegetacije igraju važnu ulogu u promjeni temperature. Kroz računalne simulacije znanstvenici su došli do otkrića da urbanizacija od 35% povećava temperaturu za 1.3 stupnja, dok 65% urbaniziranosti područja povećava temperaturu za 1.6 stupnjeva.

Utjecaj urbanizacije se također očituje i u potrošnji energije budući da se za rashlađivanje toplih urbaniziranih sredina mora koristiti i do 20% više električne energije nego što je to slučaj u ruralnim područjima.

croenergo.eu

tačno.net
Autor 10.9.2015. u 09:45