Indija kreće u rat protiv zagađenja vazduha

tačno.net
Autor 13.4.2015. u 11:45

Indija kreće u rat protiv zagađenja vazduha

Indija je prvi put u istoriji pokrenula projekat merenja zagađenja vazduha i proces izračunavanja indeksa kvaliteta vazduha koji će prvobitno pratiti kvalitet vazduha u deset indijskih gradova.

“Indija mora da predvodi svet u pronalaženju načina za borbu protiv klimatskih promena. Svet misli da Indija ne mari za životnu sredinu, a na nama je da to promenimo, jer je Indija oduvek poštovala životnu sredinu”, izjavio je juče indijski premijer Narendra Modi, i istovremeno pozvao građane da izmene svoj stil života kako bi pomogli u smanjenu zagađenja.

Sa druge strane, indijski ministar za životnu sredinu, Prakaš Džavadekar, poručuje da bi se indeks kvaliteta vazduha “mogao pokazati kao veliki stimulans za poboljšanje kvaliteta vazduha u urbanim područjima, kao i da bi mogao unaprediti svest javnosti u gradovima za preduzimanje koraka koji bi ublažili zagađenje vazduha”.


Ovaj indeks će prvobitno meriti zagađenje u deset gradova – Nju Delhiju, Agri, Kanpuru, Laknou, Varanasi, Faridabadu, Amedabadu, Čenaju, Bangaloru i Hajderabadu, a kasnije će meriti zagađenje u preko 60 gradova.


Prošlogodišnje istraživanje Svetske zdravstvene organizacije (SZO) je pokazalo da se 13 od 20 najzagađenih gradova na svetu nalazi u Indiji, pri čemu je indijska prestonica, Nju Delhi, najzagađeniji grad na svetu.


Indija je, prema prošlogodišnjem indeksu ekoloških performansi, rangirana kao 174 po kvalitetu vazduha od 178 država na listi, za šta je okrivljen veliki porast motornih vozila na indijskim putevima, koji uglavnom idu na dizel.

blic.rs

tačno.net
Autor 13.4.2015. u 11:45