Irska odustaje od investiranja javnog novca u fosilna goriva

tačno.net
Autor 31.1.2017. u 10:21

Irska odustaje od investiranja javnog novca u fosilna goriva

Irska je postala prva zemlja na svijetu koja je odlučila u potpunosti se odreći investiranja javnog novca u fosilna goriva.

Ovaj povijesni prijedlog u irskom parlamentu izglasan je sa 90 glasova protiv naspram 53 glasa za izdvajanje javnog novca Irskog investicijskog fonda u ugljen, naftu i plin.

Prijedlog zakona zastupnika Thomasa Pringlea trebao bi postati novi zakon kroz narednih nekoliko mjeseci nakon što bude sagledan i odobren od strane financijske komisije.

Ovaj princip etičkog financiranja, koji je simbol za globalne kompanije koje konstantno manipuliraju znanstvenim podacima i utjecajem na klimatske promjene, kao i njihov kontroverzni politički lobi koji je ukorijenjen diljem svijeta, jednostavno više nećemo tolerirati” navodi Pringle.

Pringle je dodao i da ove akcije nisu prihvatljive dok milijuni siromašnih ljudi iz nerazvijenih zemalja nose teret gladi, siromaštva, masovnih migracija i građanskih nemira koje su direktna posljedica davanja javnog novca fosilnim gorivima.

Od trenutka kada ovaj zakon stupi na snagu, irski investicijski fond biti će primoran da kroz narednih pet godina proda svoje investicije u industriji fosilnih goriva.

U 2015. godini norveški mirovinsko-investicijski fond odrekao se svojih investicija u fosilna goriva u određenim kompanijama, ali ne svim.

croenergo.eu

tačno.net
Autor 31.1.2017. u 10:21