Istraživanje: Smog godišnje ubije 1.6 milijuna Kineza

tačno.net
Autor 19.8.2015. u 09:14

Istraživanje: Smog godišnje ubije 1.6 milijuna Kineza

Prema najnovijoj studiji Berkeley Eartha objavljenoj u stručnom časopisu Plos One, zbog zagađenja zraka u Kini svake godine umre 1.6 milijuna osoba, to jest oko 4.400 Kineza dnevno.

Nedavno provedena studija po prvi je puta mapirala područja u Kini koja proizvode najviše onečišćujućih tvari te ustanovila kako smog koji guši Peking dolazi iz udaljenih tvornica iz drugih dijelova zemlje. Znanstvenici su analizirali podatke iz 1.500 tvornica u Kini, ali i tvornica u Tajvanu, Južnoj Koreji i drugim susjednim zemljama te primjenom temeljnih parametara koje je utvrdila Svjetska zdravstvena organizacija, mjerili razine onečišćujućih tvari koje se vezuju uz nastanak kroničnih bolesti.

Rezultati pokazuju kako 40% stanovnika Kine živi u područjima u kojima razina zagađenja prelazi dozvoljene razine onečišćujućih tvari, dok je za čak 17% svih smrti na godišnjoj razini zaslužan upravo smog. Najviše onečišćujućih tvari nastaje u velikim elektranama na ugljen, navode autori studije, dok velik dio smoga koji pogađa Peking nastaje u industrijskim gradovima u pokrajini Ebei, udaljenoj oko 400 kilometara.

Prema izjavama znanstvenika, jedino će primjena širokih mjera smanjenja industrijskog zagađenja, a ne samo preseljenjem tvornica u druga, manje naseljena područja, dovesti do smanjenja smrtnosti i povećanja kvalitete života u svim kineskim gradovima.

Tagovi:
tačno.net
Autor 19.8.2015. u 09:14

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija