Jemen bi se nakon više od sedam godina rata sada mogao suočiti i sa ekološkom katastrofom

tačno.net
Autor/ica 6.6.2022. u 13:47

Jemen bi se nakon više od sedam godina rata sada mogao suočiti i sa ekološkom katastrofom

Foto: UN/Marine Traffic

Ujedinjene nacije (UN) upozorile su da bi moglo doći do ekološke katastrofe kao posljedice curenja nafte iz tankera FSO Safer u Crvenom moru koja bi imala vrlo negativan uticaj na prirodu, turizam i ribarstvo.

“Veliko curenje nafte iz tankera FSO Safer uzrokovat će ekološku katastrofu u Crvenom moru”, objavila je Kancelarija UN-a u Jemenu na Twitter nalogu i upozorila da bi se Jemen, koji se više od sedam godina suočava sa građanskim ratom, ovaj put mogao suočiti i sa ekološkom katastrofom.

Navodi se da se naftni tanker nalazi 4,8 nautičkih milja od obale provincije Al Hudaydah na zapadu Jemena i da nosi rizik od eksplozije ili izlivanja nafte.

Ovom situacijom mogli bi da budu pogođeni i Egipat, kao i Saudijska Arabija, Eritreja, Džibuti i Somalija.

UN već dugo upozorava da bi potencijalno curenje moglo biti četiri puta veće od curenja nafte u more u katastrofi iz 1989. godine.

Iz UN su i početkom maja upozorili da je potonuće naftnog tankera FSO Safer neminovno i da bi to imalo devastirajući efekat, te da bi operacija čišćenja koštala 20 milijardi dolara.

FSO Safer je 45 godina star tanker, a ranije je služio kao plutajuća naftna platforma. Tanker nije održavan od 2015. godine.

klix.ba

tačno.net
Autor/ica 6.6.2022. u 13:47