Jezero Abraham

tačno.net
Autor 4.8.2014. u 14:32

Jezero Abraham

Foto: Paul C Bowman

Jezero Abraham umjetno je jezero u zapadnoj Alberti u Kanadi. Nastalo je 1972. godine, a nazvano je prema Silasu Abrahamu, stanovniku doline rijeke Saskatchewan iz 19. stoljeća. Jezero je među fotografima poznato po fenomenu zamrznutih mjehurića zarobljenih ispod površine.

Fotograf Fikret Onal objasnio je fenomen: “Biljke na dnu jezera proizvode vrlo zapaljivi plin metan. Ti se mjehurići metana, kako se približavaju površini jezera gdje je temperatura niža, smrzavaju i talože se jedan ispod drugog.”

11849619635_43d613674b_o

Foto: Paul C Bowman

“Iako sam mnogo puta hodao po površini smrznutih jezera, najstrašnije je bilo hodati po jezeru Abraham. Površina nije bila prekrivena snijegom jer je bilo vrlo hladno, oko -30 stupnjeva. Iako je led na površini jezera bio debeo 20-ak centimetara, mogao sam vidjeti pukotine u ledu te dno jezera kroz prozirni led.”

8382242195_27aea1dbfb_o

Foto: Paul C Bowman

Metan se stvara u brojnim jezerima oko Arktika i njegovo otpuštanje prilikom topljenja leda je u većini slučajeva bezopasno, no uvijek postoji mogućnost da zapalite šibicu u trenutku kada jedan od zamrznutih mjehurića pukne i oslobodi se metan.

Stunning-Frozen-Air-Bubbles-at-Abraham-Lake-Canada-4

Otapanje permafrosta uzrokovano klimatskim promjenama znači otpuštanje više metana u atmosferu, a to je činjenica koja zabrinjava klimatologe budući da je metan mnogo potentniji staklenički plin od ugljikova dioksida.

znanost.hr

tačno.net
Autor 4.8.2014. u 14:32

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija