Južna Koreja: Veći ciljevi smanjenja emisije stakleničkih plinova

tačno.net
Autor 31.5.2021. u 08:58

Južna Koreja: Veći ciljevi smanjenja emisije stakleničkih plinova

foto: N1

Seul je postavio cilj nulte emisije štetnih plinova do 2050.. godine te najavio prestanak finansiranja rafinerija uglja i uvođenje poreza na stakleničke plinove. 

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in rekao je da će njegova država podići svoje ciljeve redukcije emisija stakleničkih plinova te pokrenuti 5 miliona dolara vrijednu zakladu za “Zeleni New Deal“ kako bi ubrzala tranziciju prema obnovljivim izvorima energije.

Moon je to najavio u govoru na ceremoniji uoči otvaranja dvodnevnog klimatskog samita P4G, čiji je Seul domaćin, a koji se održava virtualno te okuplja 60 čelnika država, uključujući britanskog premijera Borisa Johnsona, njemačku kancelarku Angelu Merkel, kineskog premijera Lija Keqianga i posebnog američkog izaslanika za klimu Johna Kerryja.

Organizatori te konferencije pozivaju države učesnice da implementiraju ciljeve smanjenja emisija dogovorenih na ranijim klimatskim samitima, piše Reuters, prenosi Hina.

Moon je najavio da će Južna Koreja povisiti svoj cilj redukcije emisije plinova, a da će ga otkriti u novembru u Glasgowu gdje će se održati konferencija o klimi Ujedinjenih naroda.

Cilj nulte emisije štetnih plinova do 2050.

Seul je postavio cilj nulte emisije štetnih plinova do 2050. te je najavio prestanak financiranja rafinerija ugljena i uvođenje poreza na stakleničke plinove.

Južna Koreja će pokrenuti i 5 miliona dolara vrijednu zakladu „Zeleni New Deal“ do 2025. u sklopu Global Green Growth Institutea (GGGI), a 4 miliona će dati za djelovanje P4G-a.

GGGI je međunarodna organizacija koja je osnovana u Seoulu 2010. kako bi pomogla zemljama u razvoju u borbi protiv klimatskih promjena dok istovremeno jačaju svoj ekonomski rast.

Agencija Reuters piše kako se Moonove najave tumače kao pokušaj Seula da kao domaćin samita pokaže vodstvo, iako ta država ostaje jedna od svjetskih zemalja najviše ovisnih o fosilnim gorivima.

balkans.aljazeera.net

tačno.net
Autor 31.5.2021. u 08:58