Kako iskoristiti energiju skrivenu u krošnjama?

tačno.net
Autor 1.3.2016. u 11:28

Kako iskoristiti energiju skrivenu u krošnjama?

Zamislite svijet u kojemu šume proizvode svu energiju koja nam je potrebna. Ovaj san mogao bi postati stvarnost zahvaljujući novom obliku proizvodnje energije koji koristi njihanje stabala kao izvor energije.

Tehnologija ovisi o piezoelektricitetu to jest električnom naboju koji nastaje uslijed vibracije koja se primjenjuje na određeni materijal. Prema novom izvješću koje je objavljeno u Journal of Sound and Vibration, kretanje stabala uslijed puhanja vjetra može se uspješno pretvoriti u električnu energiju.Studija koju provode znanstvenici sa Sveučilišta Ohio State otkriva kako je moguće pretvoriti slučajan niz vibracija u održiv izvor energije pomoću korištenja prirodnih vibracijskih struktura kao što su stabla.

Ovaj proces ovisi o vjetru koji “udarom” o list ili samu strukturu drveta (ovisno o jačini vjetra), stvara niskofrekvencijske valove koji se mogu pretvoriti u električnu energiju. Znanstvenici su za sada svoju teoriju testirali na maketi umjetnih stabala te su uspjeli proizvesti 2 volta energije.

Piezoelektricitet može nastati uz pomoć različitih materijala, od jednostavnog tipkanja po tipkovnici do njihanja nebodera. Uzimajući u obzir velike površine Zemlje koje su prekrivene šumama te stalni tehnološki napredak kojem svjedočimo samo je pitanje dana kada ćemo uz pomoć šuma i vjetra zadovoljavati sve svoje energetske potrebe. Nadamo se da će taj dan stići uskoro.

Tagovi:
tačno.net
Autor 1.3.2016. u 11:28