Kako je s Arktika uklonjeno više od osamdeset tisuća tona smeća?

tačno.net
Autor 25.4.2019. u 09:19

Kako je s Arktika uklonjeno više od osamdeset tisuća tona smeća?

Više od 80 tisuća tona otpada odneseno je s ruskog Arktika počevši od 2012. godine do danas, rekao je na Međunarodnom arktičkom forumu ruski ministar za prirodne resurse i ekologiju Rusije Dmitrij Kobilkin.

Na prostoru ruskog Arktika identificirana su 102 zagađena teritorija. Počevši od 2012. godine do danas provedeno je preko dvadeset akcija čišćenja, odneseno više od osamdeset tisuća tona otpada i rekultivirano preko dvije stotine hektara zemljišta, kazao je Kobilkin na zasjedanju foruma “Arktik u budućnosti: održiva rješenja“.

Kako je ministar naglasio, prema nacionalnom projektu “Ekologija” iz 2019. godine, u velikim industrijskim centrima poput Noriljska predviđeno je smanjenje emisije onečišćujućih tvari u zrak, zatim rekultivacija zemljišta u pet subjekata Ruske Federacije koji ulaze u Arktičku zonu, unapređenje ekološkog statusa sjevernih jezera, rijeka i akumulacija, poboljšanje opskrbe pitkom vodom, kao i obnova posječenih šuma.

Peti međunarodni arktički forum “Arktik – teritorij dijaloga” održava se u ruskoj sjevernoj prijestolnici Sankt-Peterburgu. Tema ovogodišnjeg skupa naslovljena je “Arktik. Ocean mogućnosti“, a organizator manifestacije je fond Roskongress, prenosi agencija TASS, inače generalni medijski partner skupa.

croenergo.eu

tačno.net
Autor 25.4.2019. u 09:19