Kako je suša u Njemačkoj progutala milijarde eura?

Marin Pasarić
Autor 9.8.2018. u 10:21

Kako je suša u Njemačkoj progutala milijarde eura?

Suša i vrućina u Njemačkoj su već učinile svoje: ono malo žita je već ubrano, krenulo se već i po kukuruz. Štoviše: ne pamti se da će se tako rano krenuti i u berbu u vinogradima. Ali svi traže i pomoć od države.

Već svibanj je bio suh, u lipnju su krenule vrućine, sad koncem srpnja se ponegdje u Njemačkoj očekuju rekordne temperature od 40°. Ponegdje, prije svega na jugu Njemačke još ponekad prođe oluja, drugdje se i rijedak pljusak osuši samo par sati nakon što je pao.

Kod žitarica, poljoprivrednici su već davno izgubili nadu da će se nešto popraviti: na sjeveru i sjeveroistoku Njemačke je jadna žetva već završena. Tu je manje trebalo paziti da se pokupi sav urod, koliko da neki kamenčić u mehanizmu ili tek vreli stroj kombajna ne izazove požar na potpuno suhim poljima i onda baš sve uništi. Još je bilo nade za kukuruz, ali ni nje više nema: rijetko se događa da se u Njemačkoj u berbu kukuruza krene već u srpnju, ali stupanj suhoće u skromnom zrnju govori da je i s njim gotovo za ovu godinu.

Rekordne vrućine u Njemačkoj imaju i svojih rijetkih dobitnika: šećer u sezonskom voću je izuzetno visok, a čak će i Mediteranci priznati da ovog ljeta i njemačka rajčica iznimno ima okus “kao prava“. Ali i tu je jasno kako nešto “nije normalno“: čak i neki vinogradari u pokrajini Rheinland Pfalz se spremaju u berbu, vjerojatno već od slijedećeg tjedna. To je čitava tri tjedna ranije nego što je prosjek u posljednjih 30 godina!

Bobica nema mnogo jer nije bilo dovoljno kiše, ali šećer je već tu – i svaki dan duže na trsu je jedan dan duže života u riziku. Meteorolozi uvijek iznova najavljuju oluju, a sredinom kolovoza bi barem vrućine morale popustiti. Ali ako krene tuča onda bi i ovo malo uroda moglo biti uništeno.

Ipak, zasad je još suho tako da očaj već polako obuzima i poljoprivrednike nasada koji se očekuju kasnije, poput krumpira ili uljane repice – njena cijena je već skočila. Ali ne samo to: bit će problema i s krmivom za stoku, tako da predstavnici poljoprivrednika već tjednima zvone na uzbunu.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Njemačke Joachim Rukwied tvrdi: samo šteta na žitaricama je oko milijardu i 400 milijuna eura, a onda tu tek dolazi i šteta na kukuruzu i ostalim urodima. Urod je znatno manji od 30% gledano na višegodišnji prosjek, što znači i da je dosegnuta granica gdje bi država morala pomoći poljoprivrednicima da bi uopće opstali.

Isto tako, Rukwied za list Handelsblatt tvrdi: nema se tu što čekati redovita procedura i tek koncem kolovoza procjenjivati nastala šteta. To malo žitarica je već davno pobrano i vrijeme je za pomoć: Rukwied tu konkretno spominje barem milijardu eura kojom bi se donekle pokrio gubitak od ovogodišnje suše.

Makar ne spominju konkretne iznose, i političari su spremni pomoći poljoprivrednicima: doduše ministri poljoprivrede pokrajina Mecklenburg Vorpommern i Saske upozoravaju kako bi tu i Berlin morao uskočiti, ali obzirom da tu već tri godine za redom nije bilo dobre žetve, država bi morala pomoći.

Ministrica poljoprivrede Julia Klöckner načelno nije protiv pomoći: “Ako ovo ima nacionalne razmjere, onda i Njemačka, kao i 2003. može novčano pomoći poljoprivrednike“, izjavila je na postaji ZDF ovog ponedjeljka (30.7.). No ona bi radije sačekala konac kolovoza da se vidi što će se dogoditi. Bitno poboljšanje zapravo nitko ne očekuje, ali možda bi moglo biti i još gore.

croenergo.eu

Marin Pasarić
Autor 9.8.2018. u 10:21