Kako smanjiti zagrijavanje gusto naseljenih gradova?

tačno.net
Autor 31.8.2015. u 11:26

Kako smanjiti zagrijavanje gusto naseljenih gradova?

Prije nekoliko dana u Parizu je pokrenut demonstracijski projekt hlađenja velikih površina zemljišta, zgrada i čitavih gradova primjenom fotonskih membrana. Dizajneri iz tvrtke Transsolar su uz pomoć arhitekta Carla Rattija odlučili pokazati tri različita modela nekonvencionalnih i visokotehnoloških metoda suočavanja s klimatskim promjenama u urbanim područjima. Projekt je pokrenut 20. kolovoza te će biti javno prikazan u Parizu do 4. listopada.

Demonstracijski projekt koristi tehnologije sa Sveučilišta Stanford, a među ostalim koristi materijale koji učinkovito reflektiraju izravno sunčevo zračenje te ga šalju natrag u svemir u obliku infracrvenog svjetla. Vrhovi membrane nekoliko su stupnjeva hladniji od temperature zraka te stvaraju sjenovit i hladan prostor za ljude koji se nalaze ispod njih. Budući da membrane ne zahtijevaju električnu energiju ili druge resurse za njihov pogon, utjecaj koji bi mogle napraviti na razini građevina, ulica i čitavih gradova zaista nije zanemariv.

Pariška demonstracija podijeljena je u tri dijela nazvanih Greenhouse, Coolhouse i Treehouse. Posjetitelji će na lokaciji moći svjedočiti interaktivnim prikazima koji će prikazivati utjecaj svake zone na vlagu, brzinu vjetra te okolnu temperaturu zraka. Korištenjem jedinstvenog klimatskog indeksa koji će biti ažuriran svakih 15 minuta, promatrači će u svakom trenutku znati realne i konkretne temperaturne i vremenske parametre.

Thomas Auer, direktor Transsolara, izjavio je: “Posebno smo uzbuđeni što smo dobili priliku razviti svoju demonstraciju u Parizu, gradu koji je odigrao veliku ulogu u razvoju modernih staklenika. Primjene fotonskih membrana različite su i značiti će puno gradovima koji se svake godine suočavaju sa sve toplijim ljetima. Uz primjenu membrana te naravno daljnje napore u suzbijanju emisija CO2, mogli bi osigurati ugodnija i sigurnija godišnja doba za sve“.

croenergo.eu

tačno.net
Autor 31.8.2015. u 11:26