Kina uvodi zabranu uvoza na 24 vrste krutog otpada

tačno.net
Autor 22.7.2017. u 14:55

Kina uvodi zabranu uvoza na 24 vrste krutog otpada

Kina će do kraja 2017. uvesti zabranu uvoza na 24 vrste krutog otpada putem novog poteza koji se želi smanjiti zagađenje okoliša, u četvrtak je izjavio službenik iz Ministarstva zaštite okoliša.

Kina je o zabrani obavijestila Svjetsku trgovinsku organizaciju, pod čijom se nadležnosti nalazi plastični otpad, nerazvrstani otpadni papir, odbačeni tekstil, troska vanadija i druge vrste otpada, tijekom konferencije za medije je izjavio službenik Ministarstva zaštite okoliša (MEP) Guo Jing.

Uvezeni kruti otpad, koji se nekad mogao iskoristiti kao sirovi materijal, uzrokuje štetu okolišu i javnom zdrastvu Kine, rekao je Guo, koji je pri MEP-u zadužen za međunarodnu suradnju.

Prema Baselskoj konvenciji o nadzoru prekograničnog prometa opasnog otpada i njegovu odlaganju čija je Kina potpisnica, izvoz opasnog otpada i drugog otpada ne bi trebao biti dopušten ako država u koju se otpad uvozi pismeno ne pristane na uvoz otpada, rekao je Guo.

Međutim, neki trgovci u Kini i izvan Kine su nelegalno krijumčarili “strano smeće” u Kinu zbog vlastitog interesa, što je dovelo do okolišnih problema, sudeći prema Guou.

Problem stranog smeća preziru svi u Kini“, rekao je novinarima.

Vlada Kine jača borbu protiv zagađenja i uništavanja okoliša budući da je rast koji je trajao desetljećima doveo do problema poput smoga i zagađenog tla.

croenergo.eu

tačno.net
Autor 22.7.2017. u 14:55