PRAVDA JE SPORA, ALI DOSTIŽNA

Konačna pobjeda: Zabranjena gradnja MHE na Bunskim kanalima

tačno.net
Autor 11.12.2021. u 17:40

Konačna pobjeda: Zabranjena gradnja MHE na Bunskim kanalima

Gradsko vijeće Grada Mostara usvojilo je zaključak kojim se onemogućava izgradnja mHE na Bunskim kanalima čime je konačno okončana višegodišnja borba ekološke udruge Majski cvijet protiv neregularnosti i proceduralnih pogrešaka učinjenih u slučaju gradnje mHE Buna 1 i 2. Na sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara održanoj 09.12. je usvojen zaključak kojim se zadužuje nositelj izrade Izmjena i dopuna Prostornog plana da prilikom izrade Izmjena i dopuna plana sa lokaliteta Buna 1 i 2, na području Bunskih kanala – tok rijeke Neretve, izmijeni Prostorni plan Grada Mostara i onemogući izgradnju mHE Buna 1 i 2.

Ekološko udruženje “Majski cvijet” izdalo je sapštenje za javnost, koje prenosimo u cjelosti.

„Zadovoljni smo što je Gradsko vijeće Grada Mostara konačno zaštitilo interese građana i donijelo odluku o  brisanju mHE sa lokaliteta Bunskih kanala – spomenika prirode. Mi smo tokom ove dugogodišnje borbe dokazali da smo bili upravu i da je učinjen niz nezakonitosti te da na ovom lokalitetu nije dozvoljena gradnja mHE. Očekujemo da ovaj zaključak Gradskog vijeća bude primjenjen od strane Savjet za prostorni plan kao i Odjela za urbanizam te Zavoda za planiranje Grada Mostara prilikom izrade izmjena i dopuna Prostornog plana te da se u novom Prostornom planu neće naći mHE Buna 1 i 2. Koristim ovu priliku i da podsjetim da smo prema Savjetu za Prostorni plan, Gradskom vijeću i tajništvu gradonačelnika Grada Mostara uputili zahtjev da se iz postojećeg PP izbrišu mHE Buna 1 i 2 te da se novi Prostorni plan usvoji u redovitoj proceduri što podrazumijeva organiziranje  široke javne rasprava  nakon što bude usvojen  nacrt Prostornog plana koji je trenutno u pripremi“, navodi Oliver Arapović ispred ekološke udruge Majski cvijet.

Podsjećamo, ekološka udruga “Majski cvijet” već nekoliko godina vodi pravnu borbu protiv izgradnje mHE na Bunskim kanalima, a nakon što su uočili cijeli niz nepravilnosti i proceduralnih pogrešaka prigodom dodjele koncesije, počevši od kršenja procedura i propisa usvajanjem Izmjena i dopuna Prostornog plana Grada Mostara iz 2012. koji nije usuglašen sa postojećim Planom BiH iz 1980. te objave Prostornog plana u Službenom glasniku koji nije prethodno potpisan od strane predsjednika Gradskog vijeća. Potvrdu od institucija da je borba opravdana su dobili nekoliko puta. Županijski sud u Sarajevu je donio presudu kojom se poništava okolinska dozvola koju je Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdalo za gradnju 2 mHE na Bunskim kanalima, zatim je Županijski sud u Mostaru donio presudu kojom su poništene odluke o vodnoj suglasnosti za iste mHE. Odjel za urbanizam Grada Mostara je 2 puta odbio zahtjev investitora za izdavanje urbanističke suglasnosti za izgradnju mHE na Bunskim kanalima, a Skupština HNK/Ž je usvojila zaključak o preispitivanju koncesionog ugovora za izgradnju mHE na Bunskim kanalima. Odjel za gospodarske, komunalne i inspekcijske poslove Grada Mostara je i službeno od gradskog Odjela za urbanizam zatražio brisanje lokaliteta Buna 1 i 2 iz prostornog plana kao područja izgradnje hidroelektrana.

tačno.net
Autor 11.12.2021. u 17:40